100 χρόνια ΤΕΕ: Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση

Γ. Στασινός: «Όλα υλοποιούνται από ανθρώπους που πρέπει να αμείβονται δίκαια για την εργασία τους»

 Μήνυμα για την ανάγκη συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και δίκαιων αμοιβών και υγιούς απασχόλησης στον τεχνικό κλάδο, έστειλε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός από την Κομοτηνή, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια ΤΕΕ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης, ο Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Στην κεντρική ομιλία που πραγματοποίησε, ο Γιώργος Στασινός ζήτησε «τουλάχιστον για τα επόμενα λίγα χρόνια, να αφήσουμε πίσω νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος και να συνεργαστούμε». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε όλοι να κερδίσουμε αν εστιάσουμε στη δουλειά μας και αν φροντίσουμε να κερδίζουν μαζί με τις επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που τις αποτελούν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή την κατεύθυνση «το δημόσιο πρέπει να σχεδιάζει ορθά, να επιβλέπει επαρκώς, να παραλαμβάνει εγκαίρως, και να πληρώνει στην ώρα του. Και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να τρέξει να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα, να υλοποιεί σωστά και οικονομικά, να αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης».

 

«Ο τεχνικός κλάδος μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς απασχόλησης»

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των αμοιβών υπογραμμίζοντας ότι «μπροστά στις μεγάλες ευκαιρίες του σήμερα και του αύριο, με τους μεγάλους προϋπολογισμούς και τα διαθέσιμα κονδύλια, ας αναλογιστούμε ότι όλα υλοποιούνται από ανθρώπους που πρέπει να αμείβονται δίκαια για την εργασία τους».

Οι δίκαιες αμοιβές, όπως τόνισε θα προσελκύσουν εργαζόμενους και ειδικότερα «τον αριθμό και την ποιότητα συνεργατών που χρειαζόμαστε όλοι στον τεχνικό τομέα» όπως σημείωσε.

Μάλιστα, επέμεινε ότι «ως κλάδος, ως εταιρείες, ως επιστήμονες και επαγγελματίες, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε ένα προνόμιο που μπορούμε να έχουμε αν δουλέψουμε με σωστό προγραμματισμό: Το ότι ο τεχνικός κλάδος μπορεί για πολλές από τις ειδικότητες της οικοδομής και των έργων να δημιουργήσει συνθήκες συνεχούς, υγιούς, μακροπρόθεσμης απασχόλησης, – όχι μόνο εποχικής ή περιστασιακής απασχόλησης, όπως οι άλλοι ανταγωνιστικοί κλάδοι».

Δ. Λουρίκας: «Τιμή μας η έναρξη των εκδηλώσεων από το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος Θράκης του ΤΕΕ, κ. Δημήτρης Λουρίκας υπογράμμισε την τιμή να ξεκινούν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις από το τμήμα της Θράκης. Αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή που έχει το ΤΕΕ στα 100 χρόνια δράσης του, «στην ανάπτυξη του τόπου, δίπλα στον κάθε Μηχανικό και ως τεχνικός σύμβουλος της χώρας».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο σήμερα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και στα εμβληματικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και σχεδιασμού που υλοποιεί το ΤΕΕ, τονίζοντας ότι «με την καθοδήγηση ενός άξιου ηγέτη το ΤΕΕ κατάφερε να φύγει μπροστά παρασύροντας – με ή χωρίς εισαγωγικά- μαζί του και την Πολιτεία», περιγράφοντας και τις νέες υπηρεσίες και δουλειές που έχουν οι μηχανικοί στη διάθεσή τους τα τελευταία χρόνια.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομάδα εργασίας που συντόνισε τις προτάσεις του ΤΕΕ για την ανάπτυξη της Θράκης και τελικά περιλήφθηκαν στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής. Όπως πρόσθεσε «μετά από 4 χρόνια ήρθε η ώρα να επικαιροποιήσουμε κάποιες από αυτές τις προτάσεις και θέσεις του ΤΕΕ για την περιοχή, εντάσσοντας τις προϋποθέσεις του ΕΣΠΑ 2027. Για μία Περιφέρεια πιο πράσινη, πιο κοινωνική, πιο έξυπνη και ψηφιακή, πιο κοντά στους πολίτες της, πιο συνδεδεμένη».

Κλείνοντας χαρακτήρισε «οραματιστή, τεχνοκράτη και ακούραστο» τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό και σημείωσε ότι «όσο μεγάλες οι ευθύνες μας άλλο τόσο μεγάλη και η προσφορά μας στον τόπο».

OΛΟ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ