Η ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών βρίσκεται σε λειτουργία από το 2008 σε προκάτ ενώ μεταφέρθηκε στο νέο ανακαινισμένο κτίριο  με τα εγκαίνια να τελούνται  στις 31.1.2009 από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Φέτος στην σχολή σπουδάζουν 172 άτομα , δεν  υπάρχουν ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό , ενώ για πρώτη φορά λειτουργούν δύο τμήματα πληροφορικής .

Τρεις φορές την εβδομάδα , Δευτέρα Τρίτη και Τετάρτη οι Σάπες δέχονται τους σπουδαστές στις εγκαταστάσεις του ανακαινισμένου ιστορικού κτιρίου που λειτουργεί από τις μεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες.

Κάτοχοι πτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων  με σκοπό να υπηρετήσουν στην εκπαίδευση ή να κάνουν χρήση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας σε σχετικές προκηρύξεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς καλωσόρισε τους νέους σπουδαστές και σημείωσε ότι το παράρτημα Σαπών έχει καταφέρει να εδραιωθεί μέσα από την παραγωγή εκπαιδευτικού και επιστημονικού έργου αποτελώντας πόλο έλξης για τους σπουδαστές. Τόνισε ότι το παράρτημα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας των Σαπών , με την διοίκηση της περιφέρειας ΑΜΘ να προσπαθεί στην βελτίωση της παρουσίας του στην περιοχή.

Η Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Μαρωνείας Σαπών Μαρία Τριφωνίδου τόνισε ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι το Ανώτατο Εκαιδευτικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που φιλοξενείται στον Δήμο , κάνοντάς τους υπερήφανους για αυτό γιατί σηματοδοτεί την εκπαιδευτική εξωστρέφεια του δήμου.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας Κομοτηνής κκ Παντελεήμωνας, ενώ παραβρέθηκε και ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ντίνος Χαριτόπουλος.