Συζητήθηκε την Δευτέρα 29/3  η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ με θέμα: «Οικονομικές Ενισχύσεις για την ποικιλία καπνών ανατολικού τύπου (μπασμά) της Θράκης». Στην Ολομέλεια της Βουλής προσήλθε και απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

Ο βουλευτής Ροδόπης στην ομιλία του υπήρξε καταπέλτης, καταδικάζοντας τις αντινομίες, τα πισωγυρίσματα και τα ελλείμματα των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. που καθυστέρησαν επί τρία έτη την αποκατάσταση των καθολικών ζημιών του 2018, την σύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που είχε υποσχεθεί ο κ. Βορίδης ήδη από τον Φλεβάρη του 2020, αλλά και για κάποιον περίεργο λόγο εξαίρεσαν από όλες τις πρόσφατες αποζημιώσεις για την πανδημία τους καλλιεργητές του μπασμά της Θράκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιλχάν Αχμέτ απαντώντας στο επιχείρημα του κ. Λιβανού ότι «δυστυχώς λεφτά δεν υπάρχουν», «ακόμα και ένα ευρώ να υπήρχε στα ταμεία θα έπρεπε να προταχθούν οι αγρότες και καλλιεργητές μπασμά της Θράκης».

«Γιατί είναι οι φτωχότεροι, έχουν αδικηθεί κατάφορα, έχουν απολέσει σε ένα χρόνο εισόδημα 24 εκατομμυρίων ευρώ, φεύγουν οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό και θίγεται πρακτικά η τοπική οικονομία ενώ απειλείται με εξαφάνιση όλος ο κλάδος του μπασμά στην Θράκη.

«Γιατί το κάνετε αυτό κ. Υπουργέ;Μήπως γιατί είναι Μειονοτικοί, μήπως γιατί θεωρείτε ότι δεν έχουν άλλον τρόπο για να διεκδικήσουν;Αυτό θέλετε τελικά; Να φύγουν; Να μην μείνει κανείς στην Θράκη; Και σας ρωτώ. Ποιο είναι το όφελος από μια τέτοια πολιτική; Τι προσδοκάτε να κερδίσετε;Η οργή είναι κακός σύμβουλος και αυτή την στιγμή οι συμπολίτες μας καπνοπαραγωγοί αισθάνονται δικαίως αδικημένοι.

Να ξέρετε κ. Υπουργέ ότι αυτό που δικαιούμαστε είμαστε εδώ για να το πάρουμε. Και καλείστε εσείς σαν υπεύθυνη Πολιτεία να το πράξετε, γιατί το οφείλετε στον λαό και το μπορείτε. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος γι’ αυτό!»

Στην τοποθέτησή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύθηκε ότι θα επανα-συσταθεί η ειδική επιστημονική επιτροπή Βορίδη, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο συνεστήθη πέρυσι αλλά δεν πρόλαβε να καταθέσει πόρισμα έως τον Ιούνιο του 2020!

Μετά την επίσημη αυτή τοποθέτηση του κ. Λιβανού, ο βουλευτής επανήλθ με νεότερη δήλωση του στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις, τρεις επίκαιρες ερωτήσεις και σωρεία παρεμβάσεων στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πήρα τελικά χθες την διαβεβαίωση από σημερινό υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό ότι θα επανα-συσταθεί η επιστημονική επιτροπή για την αποτίμηση των ζημιών στον μπασμά κατά το έτος 2018 η οποία αποτελούσε υπόσχεση του κ. Βορίδη που δεν υλοποιήθηκε.

Ελπίζω και θα παλέψω ώστε η επιτροπή αυτή να αποδώσει δικαιοσύνη και να αναγνωρίσει αυτό που πραγματικά συνέβη και οδήγησε στην απώλεια του 80% της παραγωγής του 2018 για να ενταθούμε εντέλει στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις και να αποζημιωθούμε εύλογα, δίκαια και καθαρά.

Η απώλεια εισοδήματος των καπνοπαραγωγών της τάξεως του 24 εκατομμυρίων ευρώ από το 2018 μέχρι σήμερα σε συνάρτηση με τις κακές τιμές και την απώλεια εισοδήματος από την πανδημία, είναι καταστροφική για την περιοχή.

Η αποκατάσταση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών και όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων της Ροδόπης είναι όρος επιβίωσης της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας μας στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε».

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Οικονομικές Ενισχύσεις για την ποικιλία καπνών ανατολικού τύπου (μπασμά) της Θράκης

 

Κύριε Υπουργέ,

Το 2018, ο ένας πνεύμονας της αγροτικής παραγωγής του νομού Ροδόπης που είναι ο καπνός, υπέστη μια τεράστια ζημιά από την νεκρωτική ίωση που απομείωσε το 80% της παραγωγής και στοίχισε σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων από το εισόδημα των καπνοπαραγωγών και από την τοπική οικονομία.

Ξεκίνησε, έκτοτε, ένας δυναμικός αγώνας για την αποκατάσταση των ζημιών αυτών με εύλογες και δίκαιες αποζημιώσεις που θα οδηγούσαν στην ανόρθωση του εισοδήματος 30.000 περίπου ανθρώπων που ζουν αποκλειστικά και μόνο από τον καπνό στην περιοχή μας.

Προσωπικά υπέβαλα στην Βουλή και προς την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην σημερινή της Ν.Δ. αλλεπάλληλες ερωτήσεις και επερωτήσεις για αποζημιώσεις μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, δηλαδή με την γνωστή διαδικασία των ΠΣΕΑ, όπως το δικαιούνται οι καπνοπαραγωγοί μας και είναι απολύτως συμβατό με τους κανονισμούς σε σχέση με την ζημιά που υπέστησαν.

Μαρτυρείται αυτό το γεγονός άλλωστε και από τα σχετικά επίσημα υπηρεσιακά έγγραφα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έχω στην διάθεσή μου και κατέθεσα σε διαδοχικές μου ομιλίες και παρεμβάσεις στα πρακτικά της Εθνικής μας Αντιπροσωπείας.

Όμως, παρόλα αυτά, για έναν λόγο ακατανόητο για τα δεδομένα και το μέγεθος της ζημίας, εισπράξαμε άρνηση, υπεκφυγές και κοροϊδίες με κορυφαία εξ αυτών την άφαντη επιστημονική επιτροπή την οποία υποτίθεται ότι θα συνέστεινε ο κ. Βορίδης για να εκδώσει πόρισμα σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων αυτών. Επιτροπή, η οποία ουδέποτε συνεστήθη μεγαλώνοντας το αίσθημα αδικίας, απογοήτευσης και θυμού των καπνοκαλλιεργητών μας.

Ο κορωνοϊός, οι φετινές χαμηλές τιμές, η έλλειψη ενισχύσεων όλο αυτό το χρονικό διάστημα επέτειναν το πρόβλημα και δημιούργησαν καταστάσεις οικονομικής ασφυξίας.

Τα χωριά μας ερημώνουν και οι κάτοικοί τους καταφεύγουν στην μετανάστευση μπροστά στο φάσμα της πείνας και της ολοσχερούς οικονομικής τους καταστροφής.

Μπροστά σε αυτή την δραματική πραγματικότητα δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια και μικροκομματικοί υπολογισμοί για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Για χρόνια ολόκληρα παλεύουμε μέσα στην Βουλή να αναδείξουμε μία αυτονόητη αλήθεια που φαίνεται ότι το πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να αντιληφθεί. Ποια είναι αυτή;

Ό,τι η Θράκη είναι μια περιοχή με ξεχωριστά και ιδιαίτερα προβλήματα που την έχουν οδηγήσει σε οικονομική καθήλωση και χρόνια αναπτυξιακή υστέρηση.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε συνεστήθη και Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη αλλά δυστυχώς αυτή η Επιτροπή δεν έχει καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.

Η αποφασιστική αρμοδιότητα βρίσκεται σε εσάς κ. Υπουργέ, στην εκτελεστική εξουσία η οποία καλείται να αποδείξει αν εννοεί, πράγματι, αυτά που λέει, αυτά που κατά καιρούς υπόσχεται.

Κύριε Υπουργέ, δεν προσέρχομαι σε αυτή την συζήτηση για να παρακαλέσω και να κάνω επίκληση στην μεγαλοθυμία σας.

Προσέρχομαι για να απαιτήσω με νόμιμο και κοινοβουλευτικά αποδεκτό τρόπο αυτά τα οποία οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης και της Ροδόπης δικαιούνται απόλυτα, όπως το έχει άλλωστε παραδεχθεί ο προκάτοχός σας.

Είναι φτωχά τα λόγια για να περιγράψουν την κατάσταση των καπνοπαραγωγών της Θράκης.

Έχοντας χάσει εισόδημα 24 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε ένα μόνο χρόνο. Από το 2018 στο 2019, εξαιτίας της νεκρωτικής ίωσης. Από τα 41,7 εκατομμύρια του 2017 πήγαμε στα μόλις 17 εκατομμύρια του 2018.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το 2018 οριζόντια την ενίσχυση deminimisπου ανήλθε σε 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Και μας είπε ο κ. Βορίδης ότι αυτό ήταν ενίσχυση και όχι αποζημίωση. Και την και σε περιοχές της Ελλάδας που δεν είχαν καμία απώλεια εισοδήματος.

Με άλλα λόγια η πραγματική αποζημίωση δεν δόθηκε ποτέ! Και μιλάμε για απώλεια 24 εκατομμύριων μόνο για το 2018!

Και αμέσως ήρθε η πανδημία για να διαλύσει στην πραγματικότητα τον κοινωνικό ιστό και να συρρικνώσει περεταίρω το εισόδημά τους.

Μαζί και η καθήλωση των εμπορικών τιμών που έκανε το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.

Ο αφανισμός αυτής της καλλιέργειας θα συνιστά ταυτόχρονα και αφανισμό μιας ολόκληρης  κοινωνικής ομάδας!

Είπατε ότι κάνατε αίτηση στον Υπουργό Οικονομικών για να ενισχυθούν τα Βιρτζίνια.

Ο μπασμάς, όμως, δεν ενισχύθηκε ούτε από τα μέτρα για τον κορωνοϊό όπως συνέβη με πολλούς άλλους κλάδους της αγροτικής οικονομίας για έναν λόγο που μόνο η κυβέρνηση γνωρίζει!

Γιατί το κάνετε αυτό κ. Υπουργέ;

Μήπως γιατί είναι Μειονοτικοί, μήπως γιατί θεωρείτε ότι δεν έχουν άλλον τρόπο για να διεκδικήσουν;

Αυτό θέλετε τελικά; Να φύγουν; Να μην μείνει κανείς στην Θράκη;

Και σας ρωτώ. Ποιο είναι το όφελος από μια τέτοια πολιτική; Τι προσδοκάτε να κερδίσετε;

Η οργή είναι κακός σύμβουλος και αυτή την στιγμή οι συμπολίτες μας καπνοπαραγωγοί αισθάνονται δικαίως αδικημένοι.

Να ξέρετε κ. Υπουργέ ότι αυτό που δικαιούμαστε είμαστε εδώ για να το πάρουμε. Και καλείστε εσείς σαν υπεύθυνη Πολιτεία να το πράξετε, γιατί το οφείλετε στον λαό και το μπορείτε. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος γι’ αυτό!