Με επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου τιμήθηκε η μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ ξεκινά τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
“Διατρανώνουμε το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού , αλλά και όλων των χριστιανικών πληθυσμών, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, που έχοντας τον ίδιο θύτη , υπέστησαν γενοκτονία” είπε η Χρύσα Μαυρίδου πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου “Η ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΡΣ”.
«Απώτερος σκοπός του αγώνα μας για Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τίθεται η πρόληψη και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων, τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα», υπογραμμίζει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.