Μία σειρά 34 έργων – παρεμβάσεων που βρίσκονται  σε εξέλιξη αλλά και  σε σχεδιασμό  ανακοίνωσε ο υπουργός υποδομών και μεταφορών  Χρήστος Σταικούρας κατά την επίσκεψή του στην Ροδόπη , μετά την συνάντησή του με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη.

Ο κ. Σταϊκούρας συμμετείχε σε τεχνική σύσκεψη που έγινε στην έδρα της ΠΑΜΘ με τη συμμετοχή και του Γενικού Διευθυντή Υδραυλικών Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών κ. Αντώνη Κοτσώνη και βασικό αντικείμενο το έργο για την κατασκευή του Φράγματος Ιάσμου στην ΠΕ Ροδόπης. Στην ίδια σύσκεψη όμως, συζητήθηκαν και άλλα έργα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου και αφορούν φυσικά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για τον Εβρο τα έργα που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι:

Στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης με πλήρης χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και την οδική σύνδεση του νέου προβλήτα με τη νέα περιφερειακή οδό, έργα περίπου 20.000.000 για το λιμένα.

Η σιδηροδρομική σύνδεση , μέσω της συμφωνίας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για τη δημιουργία διαδρόμου μεταφορών με κατασκευή διπλής γραμμής και προυπολογισμό 700.000.000 ευρώ, ενώ θα διατεθούν άλλα 25.000.000 για αυτόματα στστήματα ισόπεδων διαβάσεων προτίστως στην Βόρεια ελλάδα.

Η υλοποίηση συμφωνίας με την Τουρκία για την κατασκευή δεύτερης συνοριακής οδικής γέφυρας στο πέρασμα ΚΗΠΟΙ – ΙΨΑΛΑ  μήκους 840 μέτρων , κόστους 50.000.000 για κάθε Χώρα, με παράδοση μελέτης τον Ιούνιο του 2024.

Η κατασκευή Λιμνοδεξαμενής στην Σαμοθράκη, πέντε αστυνομικές διευθύνσεις θα αποκτήσουν ιδιώκτητη στέγη , Αλιευτικό καταφύγιο στα Θέμα Σαμοθράκης, η Παράκαμψη Προβατώνα, η αναβάθμιση ελικοδρομίου στην Σαμοθράκη, η αναβάθμιση του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης.

ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ:

O διασυνορικός άξονας Ελλάδας Βουλγαρίας, η γέφυρα Γ3 στο 8ο χλμ Ξάνθης Εχίνου, το Μουσουλμανικό Ιεροσουδαστηριο Ξάνθης, ανέγερση κτιρίου Μουσικού Γυμνασίου στο Δήμο Αβδήρων, ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Ξάνθης.

ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ:

H ολοκλήρωση του φράγματος Ιασίου με προυπολογισμό 20,500.000 ευρώ , η οριστική μελέτη του φράγματος Κομψάτου με τη περιβαλλοντική μελέτη να αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα στο έργο.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής με ολοκλήρωση των μελετών   τον Ιούλιο του 2024 και τέλος η παραλλαγή της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Ιάσμου – Πολύανθου με αντικατάσταση της γέφυρας Κομψάτου και αναβάθμιση των υποδομών.

Ο κ. Περιφερειάρχης εξήρε την διάθεση συνεργασίας του Υπουργείου Υποδομών και των στελεχών του και επεσήμανε το έμπρακτο ενδιαφέρον για την περιοχή το οποίο εκφράζεται τόσο από τα έργα τα οποία παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, όσο όμως και από την πρόθεσή του να συνδράμει στην υλοποίηση ή την πρόοδο έργων που μπορεί να σχετίζονται έμμεσα με το Υπουργείο, αλλά αφορούν σημαντικά την ΠΑΜΘ.

 

Στη σύσκεψη με τον κ. Σταϊκούρα συμμετείχαν επίσης ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη κ. Νίκος Ευκαρπίδης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Γης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. ΡιτβάνΜολλάΙσά, ο Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Ροδόπης κ. Αχμέτ ΟσμάνΠεχλιβάν, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΑΜΘ κ. Παναγιώτης Χαλβατζής και υπηρεσιακά στελέχη της ΠΑΜΘ.

Στη σύσκεψη ήταν παρών και ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. ΙμάμΤζανέρ.