Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Γυμνασίου-Λυκείου Αβδήρων, από το Δήμο Αβδήρων, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και χρηματοδοτείται με πόρους ύψους 756.140 €.
Πρόκειται για ένα έργο που αφορά ταυτόχρονα στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε ένα σχολικό κτίριο να εξοικονομεί σημαντική ενέργεια και πόρους, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθεί στο κτίριο εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση, καθώς και νέα κουφώματα που θα μειώνουν σημαντικά την απώλεια θερμότητας. Παράλληλα, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου θα εκσυγχρονιστούν, έτσι ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, ο κ. Μέτιος είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτηρίδη στο Γυμνάσιο-Λύκειο Αβδήρων, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Κουρτίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών κ. Δημήτρη Δόντσου, του Περιφερειακού Συμβούλου Ξάνθης κ. Μιχάλη Αμοιρίδη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του Δήμου Αβδήρων κ. Θανάση Γεωργακάκη, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Καθαριότητας κ. Νίκου Μαυρίδη, του Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και στελεχών της υπηρεσίας, του Προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Χρήστου Ιωαννίδη, των Διευθυντών του Λυκείου και του Γυμνασίου και εκπαιδευτικών.

Νωρίτερα, επισκέφθηκαν το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Αβδήρων, όπου τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης έχουν ήδη ξεκινήσει από το Δήμο χάρη σε χρηματοδότηση της Περιφέρειας από το ΕΣΠΑ και είχαν συνάντηση με την Προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κυρία Εύη Στυλιανίδου και το Διευθυντή του σχολείου.