“Απέδωσαν φόρο τιμής σε εκείνους που έπεσαν μαχόμενοι στον αγώνα υπέρ της Πατρίδας”. Τιμήθηκε σήμερα η 82η επέτειος της μάχης του Οχυρού της Νυμφαίας  με επιμνημόσυνη δέηση , κατάθεση στεφάνων και ανάγνωση του ιστορικού της μεγάλης μάχης. Πριν από 82 χρόνια η Γερμανική πολεμική μηχανή σαρώνει από άκρη σε άκρη την Ευρώπη. Στις 9 Μαρτίου τα Γερμανικά στρατεύματα φτάνουν στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η Ελλάδα έπρεπε να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης. Πριν λίγα χρόνια είχαν κατασκευαστεί 21 οχυρωματικά έργα που ονομάστηκαν γραμμή Μεταξά και κάλυπταν απόσταση 165 χιλιομέτρων, από το Ορος Κερκίνη στην δυτική πλευρά  μέχρι τη Νυμφαία της Κομοτηνής.

Για την κατάληψη της Θράκης οι Γερμανοί διέθεσαν το 30ο Σώμα Στρατού στον άξονα Εχίνου Ξάνθης και την 50η Μηχανοκίνητη Μεραρχία στον άξονα Νυμφαία Κομοτηνής. Η φρουρά του οχυρού αποτελείτο από 14 Αξιωματικούς και 434 οπλίτες .

Την Κυριακή 6 Απριλίου 1941 τα Ελληνικά τμήματα προκαλύψεως δέχονται καταιγιστικό πυρ από τα Γερμανικά χτυπήματα της 50ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, δίνοντας χώρο στον εχθρό να καταλάβει τα υψώματα μπροστά από το οχυρό. Καπνός , σκόνη και  φλόγες τυλίγουν το οχυρό. Οι υπερασπιστές του οχυρού δείχνουν ψυχραιμία.

Την Δευτέρα 7 Απριλίου 1941 αρχίζει ξανά σφοδρός βομβαρδισμός του οχυρού και Γερμανικοί λόχοι εφορμούν επί του οχυρού , όμως θερίζονται από τα πυροβόλα των Ελλήνων υπερασπιστών του. Σε λίγο αρχίζει ο  πόλεμος των στοών. Οι Γερμανοί προσεγγίζουν το οχυρό και επιχειρούν διείσδυση εντός των στοών.  Αυτό που γίνεται μέσα στις στοές δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί.

Στις 23″30 ο ηρωικός διοικητής του οχυρού αποφασίζει την παράδοσή του για να αποφευχθεί ο μάταιος θάνατος των ανδρών , από ασφυξία.

Το χάραμα της επόμενης ημέρας, βρίσκει τον Ταγματάρχη Αναγνωστό Αλέξανδρο να οδηγείται μπροστά στον διοικητή του 30ου Γερμανικού Σώματος Στρατού. Ο Γερμανός Στρατηγός , έλαβε την στάση της προσοχής και σφίγγοντάς του το χέρι του είπε: “Το Γερμανικό Εθνος , συγχαίρει τους υπερασπιστές του οχυρού οι οποίοι επισκίασαν την δόξα του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή. Σας παρακαλώ πολύ αυτά να διαβιβάσετε σε όλους τους αξιωματικούς και οπλίτες του οχυρού”.

Απαντώντας ο διοικητής του οχυρού είπε: “Ουδέν επράξαμε Στρατηγέ , παρά μόνο το καθήκον  μας σαν υπερασπιστές τμήματος του πατρίου εδάφους “.