Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την τροπολογία που ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου και έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή της Θράκης. Με το άρθρο 4 καταργεί το άρθρο 21 του Νόμου 1767/88, που αφορά την οικονομική ενίσχυση από το κράτος των επιχειρήσεων στις παραμεθόριες περιοχές και βεβαίως την αντιμετώπιση ταυτόχρονα των ανεξόφλητων οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους προς τις επιχειρήσεις, το γνωστό ως 12% στο μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.

Πρόκειται, όπως τόνισε με έμφαση ο βουλευτής, «για μία θετική αναμφίβολα εξέλιξη που όμως αφορά, όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση, το χρονικό διάστημα από το 2010 έως το 2015. Αφήστε τις θριαμβολογίες κύριοι της πλειοψηφίας. Τι δεν θυμάστε; Πως συσσωρεύτηκε αυτό το χρέος των περίπου 240 εκ; Τίνος δημιούργημα τελικά είναι; Ξεχνάτε ότι γιγαντώθηκε επί των ημερών δικών σας διαδοχικά κυβερνήσεων; Να σας θυμίσω ότι από το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχει να καταβληθεί η ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Δικές σας είναι οι πληγές που άνοιξαν στο σώμα της επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Αν είστε σήμερα σε θέση να τις απαλύνετε με τις ρυθμίσεις αυτές, αυτό οφείλεται στο ότι ως χώρα είμαστε σε μία άλλη περίοδο που εμείς την οδηγήσαμε εκτός μνημονίων, χωρίς επιτροπεία, με σταθεροποιημένο οικονομικό περιβάλλον, για να μπορείτε σήμερα να φέρνετε ρυθμίσεις που προφανώς ήταν ασύμβατες με την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής αναφερόμενος στην ανάγκη στήριξης με στοχευμένα μέτρα της επιχειρηματικότητας σημείωσε «γιατί δεν αξιοποιείτε το άρθρο 41 του Νόμου 4608/2019 που αναφέρεται στη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, σε περιοχές με χαμηλό ΑΕΠ και υψηλή ανεργία; Θα ενεργοποιήσετε επιτελούς αυτήν την υπαρκτή νομοθετική ρύθμιση ή σκέπτεστε να καταργήσετε και αυτό το χρήσιμο νομοθετικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις στην παραμεθόριο για να μη φανεί ότι αξιοποιείτε μία θετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;»

Συνεχίζοντας την κριτική του ο βουλευτής τόνισε «δεν μας έχετε πείσει ότι είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον σας για την περιοχή. Πριν δώδεκα ήμερες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου, ότι η επαναλειτουργία του εργοστασίου Shelman θα έχει τελειώσει μέσα σε 15 μέρες. Το ίδιο διαβεβαίωνε και ο πρωθυπουργός της χώρα πριν τρεις μήνες σε σύσκεψη φορέων στην Κομοτηνή. Χθες ήταν η μέρα που θα κατατίθετο η προσφορά των επενδυτών, μαζί με την συνακόλουθη δέσμευση που ανέλαβε ο υπουργός εδώ στη Βουλή για να συμμετέχει η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τίποτα από όλα αυτά δε συνέβη. Για άλλη μία φορά φάνηκε η αναξιοπιστία της κυβέρνησης και μαζί της η αναξιοπιστία του ίδιου του υπουργού».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής στην παραχώρηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω της πώλησης του από το ΤΑΙΠΕΔ με ρύθμιση που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο.

Ενώ για την συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, ο βουλευτής σημείωσε «άκουσα με ενδιαφέρον τον πρωθυπουργό της χώρας να καταθέτει την πρόταση. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την αναγκαιότητα συνεννόησης, αναζήτησης συμπτώσεων και δυνατόν κοινού τόπου για τα αναπτυξιακά θέματα της περιοχής. Μίας περιοχής με  ιδιαίτερη σημασία για την χώρα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αναιρούνται οι βαθιές διαφορές στρατηγικής που έχουμε με την κυβέρνηση και προφανώς είναι διακριτές.

Η περιοχή έχει ανάγκη από ένα συνεκτικό σχέδιο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί τα ισχυρά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τις παραγωγικές της δυνατότητες, που θα ενισχύει ακόμη περισσότερο τις προϋποθέσεις, ώστε η περιοχή να αποτελέσει, όπως ήδη αποτελεί, ένα θετικό διεθνές παράδειγμα αρμονικής και δημοκρατικής συμβίωσης των πολιτών της. Θα ήθελα να υπογραμμίσω και να είναι γνωστό ότι ο κόσμος της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, η περιοχή της Θράκης, δεν έχουν ανάγκη, δεν αντέχουν από επικοινωνιακούς χειρισμούς και πολιτικές, που θα αξιοποιούν τα υπαρκτά συσσωρευμένα προβλήματα της περιοχής και θα υπηρετούν προσωπικές στρατηγικές. Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε όχι μόνο ισχυρή θέση και άποψη για την περιοχή, αλλά έχουμε ήδη δώσει απτό δείγμα γραφής».

Ομιλία βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου στην Ολομέλεια της Βουλής

  • Η τροπολογία για το 12% είναι μία θετική εξέλιξη, που αφορά όμως την περίοδο 2010 έως 2015.
  • Αφήστε τις θριαμβολογίες, τι δε θυμάστε; Πότε συσσωρεύτηκε αυτό το χρέος; Ξεχνάτε ότι γιγαντώθηκε επί των ημερών δικών σας διαδοχικά κυβερνήσεων;
  • Δικές σας κατά το πλείστον είναι οι πληγές που άνοιξαν στο σώμα της επιχειρηματικότητας. Αν είστε σήμερα σε θέση να τις απαλύνετε, αυτό οφείλεται στο ότι ως χώρα είμαστε σε μία άλλη περίοδο που εμείς την οδηγήσαμε εκτός μνημονίων.
  • Για την στήριξη των επιχειρήσεων γιατί δεν αξιοποιείτε το Νόμο 4608/2019; Θα τον ενεργοποιήσετε επιτελούς; Θα εκδώσετε τις αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις ή θα τον καταργήσετε για να μη φανεί ότι αξιοποιείτε μία θετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
  • Δεν μας έχετε πείσει ότι είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον σας για την περιοχή. Απόδειξη η Shelman, ο υπουργός αναίρεσε τη δέσμευση που ανέλαβε πριν 12 μέρες από το βήμα της Βουλής.
  • Η αναγκαιότητα συνεννόησης για τα αναπτυξιακά θέματα της περιοχής είναι υπαρκτή, χωρίς να σημαίνει ότι αναιρούνται οι διαφορές μας με την κυβερνητική πολιτική.
  • Η περιοχή έχει ανάγκη από ένα συνεκτικό σχέδιο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης και ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε όχι μόνο ισχυρή θέση και άποψη, αλλά έχουμε δώσει απτό δείγμα γραφής.