Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση των Σαπών, πλησίον του οικισμού των παλιννοστούντων ομογενών ενεργοποίησε τα διεκδικητικά πλαίσια του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών με στόχο τη δημιουργία και την ενίσχυση δομών Πολιτικής Προστασίας.
Σε συνεδρίαση του την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε δύο ψηφίσματα που κατέθεσε ο Δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος σχετικά με την αναγκαιότητα αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαπών σε Δ! Τάξης και τη δημιουργία μόνιμης βάσης ΕΚΑΒ που θα λειτουργεί σε όλο το 24ωρο.
Τα ψηφίσματα είναι τα ακόλουθα

«ΨΗΦΙΣΜΑ
Του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας-Σαπών

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 σε περιοχή των Σαπών , δίπλα στον οικισμό των Ποντίων ομογενών, εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Η κατάσβεση της επιτεύχθηκε λόγω της συντονισμένης παρέμβασης και συνεργασίας του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών με υπηρεσίες και φορείς, μεταξύ των οποίων κομβικός ήταν ο ρόλος και η προσφορά του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαπών.
Οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής και η αναγκαιότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, συμβάντων και έκτακτων περιστατικών όλο τον χρόνο με ιδιαίτερη έξαρση τους θερινούς μήνες επιβάλλουν την λήψη απόφασης από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαπών σε Πυροσβεστικό Σταθμό Δ΄ τάξης.

«ΨΗΦΙΣΜΑ
Του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας-Σαπών

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 σε περιοχή των Σαπών, δίπλα στον οικισμό των ποντίων Ομογενών, ανέδειξε για μία ακόμη φορά με τον πλέον δραματικό τρόπο την αναγκαιότητα της θεσμοθέτησης λειτουργίας μόνιμης βάσης του ΕΚΑΒ στο Δήμο, στελεχωμένης με το απαραίτητο προσωπικό και ενισχυμένης με τα αναγκαία οχήματα, για την λειτουργία της σε 24ωρη βάση όλο τον χρόνο.
Οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας στην παρουσία ιατρικών δομών, σε συνδυασμό με την αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται τους θερινούς μήνες, επιβάλλουν άμεσα την κάλυψη τους από μια βάση του ΕΚΑΒ ώστε να εμπεδωθεί στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας που αξίζει σε μια παραμεθόριο περιοχή.