Η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης, μετά τις δυσμενείς εξελίξεις και την ανάρτηση πρόσκλησης ενδιαφέροντος στη Διαύγεια, η οποία ουσιαστικά αφορά στη δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας του Έβρου δυναμικότητας φιλοξενίας 1.500 ατόμων και δυνατότητα εξυπηρέτησης συνολικά 3.000 ατόμων, προτείνει την διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου άμεσα και με αποκλειστικό θέμα το προκείμενο.
Φρονούμε δε ότι στην εν λόγω συνεδρίαση πρέπει να συμμετέχουν οι βουλευτές του Έβρου, ο δήμαρχος Ορεστιάδας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ.

Η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης παραμένει σταθερή στη θέση που είχε εκφράσει στη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου 2019, οπό όταν και είχε πάλι συζητηθεί στο Σώμα το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.
Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει από την κυβέρνηση να δεσμευτεί εγγράφως για το ότι η Θράκη εξαιρείται από τον σχεδιασμό που αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Εκτιμούμε ότι η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση και ομόθυμη και ει δυνατόν να βρεθούμε και σε ένα τραπέζι διαλόγου με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να εξηγήσουμε με πολιτικά επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους μία νέα προσφυγική δομή στον Έβρο θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική ισορροπία και συνοχή της περιοχής.