Για το Σάββατο το πρωί στις 11¨00 είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση διαμαρτυρία των φοιτητών στην πλατεία της Κομοτηνής.

Σε κατάληψη εξακολουθεί η πρυτανεία του ΔΠΘ  με αιτήματα το άνοιγμα των Σχολών και την κατάργηση του νέου νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΟΦΕΚ:

«Την περασμένη Τρίτη (23/2) ο Σύλλογος μας, πραγματοποίησε μονοήμερη κατάληψή της πρυτανείας του ΔΠΘ απαιτώντας την μη εφαρμογή του νομοσχεδίου και το άμεσο άνοιγμα των σχολών με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Επιπροσθέτως απαιτούσαμε να πάρουν θέση οι πρυτανικές αρχές σχετικά με το όργιο καταστολής που διεξήχθη την αμέσως προηγούμενη μέρα στο ΑΠΘ, Δευτέρα (22/2), απαιτώντας ακριβώς την καταδίκη των γεγονότων.

Τα παραπάνω μεταφέραμε στον Πρύτανη του ΔΠΘ, κύριο Πολυχρονίδη, ο οποίος διατήρησε μια χλιαρή στάση αποφεύγοντας να τοποθετηθεί, προσκαλώντας μας παρ’ όλα αυτά στη συνεδρίαση της Συγκλήτου την ερχόμενη Πέμπτη (4/3) όπου θα συζητηθούν τα εν λόγω θέματα. Να τονίσουμε πως μεταξύ των ισχυρισμών ήταν η θέση πως, καθώς το ΔΠΘ είχε λάβει απόφαση καταδικαστική για το νομοσχέδιο, συνεπώς δεν υφίσταται κάποιο θέμα. Από την πλευρά μας δε, τονίσαμε πως η άρνηση της καταδίκης των πάρεργων που προκάλεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, συνιστά ασυνέχεια προς την τοποθέτηση του ΔΠΘ, και άρα η καταδικαστική του απόφαση αυτοαναιρείται.

Στην Γενική μας Συνέλευση, και παρά της αμφιβολίες μας, αποφασίσαμε ομόφωνα να παρευρεθούμε στη Σύγκλητο, και να συμβάλουμε με την οπτική μας στο διάλογο της συνεδρίασης, καθώς και να απαιτήσουμε την υιοθέτηση των αιτημάτων μας. Έτσι, εδώ και μια βδομάδα, προσπαθούμε να καταλάβουμε πως θα διεξαχθεί η Σύγκλητος, ώστε να κατανοήσουμε με ποιόν τρόπο θα συμμετέχουμε.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, η αντιπρύτανης κ. Γαβριηλίδου σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, αφενός μας μετέφερε πως δεν γνωρίζει εάν θα διεξαχθεί η Σύγκλητος, ενώ παράλληλα μας παρέπεμψε στο γεγονός πως η πρυτανεία του ΔΠΘ τελεί υπόκατάληψή, ως αφορμή για την μη διεξαγωγή της. Η συγκεκριμένη δικαιολογία αποδομείται από τις ίδιες τις πράξεις της Συγκλήτου στο παρελθόν, καθώς σε ανάλογες συνθήκες έχει πραγματοποιηθεί Σύγκλητος σε αίθουσα συνεδρίασης των ΤΕΕΦΑ, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά πως στο διάστημα των περασμένων ημερών οι εργασίες που επιτελούνται στο κτήριο της πρυτανείας διεξάγονται σε άλλα κτήρια της πανεπιστημιούπολης. Τέλος να σημειώσουμε πως οι συνεδριάσεις γίνονται ούτως η άλλως εξ’ αποστάσεως, και άρα οποιαδήποτε δικαιολογία αυτοαναιρείται στην πράξη.

Εν κατακλείδι, σήμερα Τετάρτη (3/3) η κ. Γαβριηλίδου επικοινώνησε μαζί μας ώστε να μας ενημερώσει πως η Σύγκλητος στην οποία είχαμε προσκληθεί, θα πραγματοποιηθεί μέσω κλειστού webmeeting, και άρα πως η δική μας παρουσία αποκλείεται.

Οι συγκλητικοί κατά πως φαίνεται, δεν αισθάνονται άνετα να εκφέρουν τις απόψεις τους με την παρουσία των φοιτητών τους, κι όλα αυτά ενώ τις προηγούμενες μέρες ο Πρύτανης συμμετείχε σε συνεδριάσεις στο Υπουργείο Παιδείας, συνεδριάσεις στις οποίες γνωρίζουμε πως συζητήθηκε επι μακρών η εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου. Μέσα από αυτές άλλωστε προέκυψε και το τηλέφωνο της Υπουργού Παιδείας στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου η κ. Κεραμέως απαίτησε την επέμβαση της αστυνομίας ώστε να λήξει δια της βίας η κατάληψη που τελείται στην εκεί πρυτανεία.

Μάλιστα, έπειτα από πιέσεις μας, η κ. Γαβριηλίδου μας προέτρεψε να στείλουμε τα αιτήματα μας, ώστε να συζητηθούν εν τη απουσία μας (!). Και πως εν τέλει θα υπάρξει καινούργια πρόσκληση για μεταγενέστερη Σύγκλητο, όταν επι της ουσίας έχουν ήδη συζητηθεί τα αιτήματα μας και το σώμα της Συγκλήτου έχει καταλήξει σε μία ενιαία στάση.

Ως Φοιτητικός Σύλλογος, η επικοινωνία με της πρυτανικές αρχές έχει πολλάκις λάβει στοιχεία καθημερινότητας, με ως επι των πλείστων μια άρτια συνεργασία. Έχουμε δε συμμετάσχει αρκετές φορές σε συνεδριάσεις Συγκλήτων, όχι πάντα με τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά μπορούμε να σημειώσουμε πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει αρθρωθεί ένας διάλογος που επιχειρεί να αναμετρηθεί με τα ζητήματα που θίγουμε. Μπορούμε να πούμε συνεπώς πως η καχυποψία δεν αποτελεί στοιχείο μας, ενώ από την πλευρά τους οι πρυτανικές αρχές δεν μπορούν να ισχυριστούν πως δεν είμαστε φοιτητές με λογικά επιχειρήματα και μεστές πρακτικές. Κι όμως το παραπάνω χρονικό είναι τουλάχιστον ύποπτο.

Γιατί οι πρυτανικές αρχές αρνούνται να επανεπικυρώσουν επι της ουσίας τις αποφάσεις τους;
Με πιο σκεπτικό αποκλειόμαστε από τις συνεδριάσεις, και εν προκειμένω από μια συνεδρίαση στην οποία έχουμε ούτως ή άλλως προσκληθεί, μάλιστα από τον ίδιο τον Πρύτανη;
Γιατί δεν υφίσταντο κανένα νεότερο περί της συνεδριάσεις του οργάνου, έως ότου δηλαδή ο Πρύτανης επέστρεψε από το υπουργείο; Τηλέφωνα δεν υπάρχουν ή μήπως η κυρία Κεραμέως είχε τον Πρύτανη αλυσοδεμένο σαν άλλο Τσίπρα στην καρέκλα του για ώρες ολόκληρες σε μια μακρόχρονη συνεδρίαση; Τι συζητήσαν εν τέλει σε αυτήν;
Γιατί ουδείς τελικά γνώριζε το τι θα συμβεί με την συνεδρίαση του οργάνου, έως ότου τελείωσε αυτή η συνεδρίαση του υπουργείο;
Όσο κι αν θέλουμε να εμπιστευόμαστε τα λεγόμενα των πρυτανικών αρχών και κυρίως της κ. Γαβριηλίδου με την οποία διατηρούμε καιρό τώρα μια άρτια συνεννόηση, τι να πιστεύουμε όταν μας παίρνουν το δικαίωμα λόγου και παράλληλα μεταφέρουν διορίες στους συναδέλφους που βρίσκονται εντός της κατάληψης της πρυτανείας του ΔΠΘ, περί του διαστήματος της;
Προς τι εν τέλει όλος αυτός ο σκοταδισμός και η μυστικοπάθεια, τη στιγμή που ακόμη και στο ίδιο το ΑΠΘ επέτρεψε στους φοιτητές που μια βδομάδα προηγουμένως είχε βασανίσει φέρνοντας τα σώματα ασφαλείας στο κτήριο διοίκησης, να συμμετάσχουν στην Σύγκλητο;
Ως Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής, καταγγέλλουμε την απερίφραστη κωλοτούμπα των πρυτανικών αρχών και δι του ίδιου του πρύτανη, κ. Πολυχρονίδη, και απαιτούμε την άμεση διεξαγωγή Συγκλήτου όπου θα δοθεί η δυνατότητα στους Φοιτητικούς Συλλόγους να μεταφέρουν τα αιτήματα τους. Απαιτούμε να έχουμε λόγο στις σπουδές μας. Στις 10/3 κλείνουμε ένα χρόνο κλειστών σχολών, ενώ ήδη η κυβέρνηση τρέχει να υλοποιήσει το νομοσχέδιο που ψήφισε. Δεν υφίσταται καμία δυνατότητα αναβολής, τα προβλήματα μας είναι επιτακτικά και απαιτούν άμεσα λύσεις!».