Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ζητά από την κυβέρνηση να στηρίξει επιτέλους τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας – Θάσου με μόνιμο προσωπικό, με υποδομές και με τις χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για να είναι βιώσιμος.
Ο βουλευτής στην ερώτησή του, που συνυπογράφουν 23 ακόμα βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση με τον Ν. 4685/2020 ουσιαστικά υπονόμευσε τον ρόλο του Φορέα, καταργώντας την γνωμοδοτική αρμοδιότητα που ασκούσε στην διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και επενδύσεων, γεγονός που αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και για την αειφόρα ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ εγκαλεί την κυβέρνηση για το ότι με την έως σήμερα πολιτική της ουσιαστικά εγκατέλειψε τον φορέα στην τύχη του, στερώντας του οικονομικούς πόρους και οδηγώντας τον σε πλήρη απαξίωση.
Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος εάν θα επιμείνει σε αυτήν την αδιέξοδη πολιτική που αποδυναμώνει τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας – Θάσου ή εάν προτίθεται να τον στηρίξει με τους εργαζόμενους, τους εξοπλισμούς και τις χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία του, όπως και ο ίδιος σημειώνει στην ετήσια έκθεσή του.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης
Αθήνα, 17 Μαΐου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: Θα στηρίξετε τον «Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας-Θάσου» με προσωπικό, με υποδομές και με τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση διαχείρισης του 2020;
Ο «Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας» συστάθηκε το 2002 με αρχικό στόχο την διοίκηση και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μιας προστατευόμενης περιοχής με μεγάλη γεωμορφολογική αξία, αφού περιλαμβάνει χερσαία και υδάτινη έκταση 930.000 στρεμμάτων στην οποία συναντώνται σπανιότατα και πολλές φορές μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Στη συνέχεια ο Φορέας Διαχείρισης περιέλαβε την Θάσο και έχοντας πλέον χωρική αρμοδιότητα σε 14 περιοχές του δικτύου NATURA 2000 παλεύει για την προστασία και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής, πράγμα που καταφέρνει με την εκπόνηση και υλοποίηση σειράς προγραμμάτων, που στόχο έχουν την επιστημονική παρακολούθηση, την έρευνα, την φύλαξη, και την προβολή αυτού του μοναδικού και τεράστιο υγροτοπικού συμπλέγματος.
Για να ανταποκριθεί στο πολύπλευρο έργο του ο Φορέας Διαχείρισης πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα, να διαθέτει επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και να χρηματοδοτείται έγκαιρα και με ποσά ικανά να καλύψουν τις ανάγκες του. Με αυτόν τον σκοπό η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε τον Ν. 4519/2018 με τον οποίο θωράκισε όλους τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της χώρας, θεσμοθέτησε την λειτουργία τους και αναβάθμισε τις αρμοδιότητές τους σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Παράλληλα εξασφάλισε την ισόρροπη εκπροσώπηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Επιστημονικής Κοινότητας και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στα Διοικητικά τους Συμβούλια ενώ δρομολόγησε και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έσπευσε με τον Ν. 4685/2020 να ανατρέψει όλες αυτές τις εξελίξεις και να επιβάλει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης που περιλαμβάνει καταργήσεις Φορέων Διαχείρισης, οι οποίοι θα υπάγονται πλέον σε ένα κεντρικό Ν.Π.Ι.Δ. (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), χωρίς να διαθέτουν δική τους νομική υπόσταση και οικονομική αυτοτέλεια, χωρίς εργαζόμενους και ενώ τους αφαιρείται η γνωμοδοτική τους αρμοδιότητα στην διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, αλλά και η ευθύνη διαχείρισης της περιοχής και εφαρμογής των διαχειριστικών μελετών και δράσεων στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
Θύμα αυτής της πολιτικής, που στοχεύει στο ξεπούλημα του περιβαλλοντικού πλούτου χάριν των δήθεν αναπτυξιακών επενδύσεων,είναι και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας-Θάσου, γεγονός που και ο ίδιος καταδεικνύει στην «Ετήσια Έκθεση Διαχείρισης 2020» που συνέταξε. Σύμφωνα με αυτήν ο Φορέας αποδυναμώνεται συνεχώς φτάνοντας σήμερα να έχει σοβαρότατες ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό ενώ διαθέτει μόνον 11 υπαλλήλους που μάλιστα βρίσκονται επί χρόνια σε εργασιακή ομηρία καθώς απασχολούνται με συμβάσεις. Την ίδια στιγμή ο Φορέας επισημαίνει πως υποχρηματοδοτείται ή χρηματοδοτείται με μεγάλη καθυστέρηση και με ποσά που τελικά κατάσχονται από τις Τράπεζες, σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε σε βάρος του το 2012. Χαρακτηριστικό είναι ότι η χρηματοδότηση που προορίζονταν για τις λειτουργικές του δαπάνες το 2020 κατασχέθηκε στο σύνολό της με αποτέλεσμα ο φορέας να αδυνατεί να αντιμετωπίσει ακόμα και τα πάγια έξοδά του.
Επειδή με το Ν. 4685/2020 καταργήθηκε η γνωμοδοτική αρμοδιότητα που ασκούσαν οι Φορείς Διαχείρισης στην διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και επενδύσεων.
Επειδή είναι προφανής η επιλογή της Κυβέρνησης να αποδυναμώσει τους Φορείς οδηγώντας τους σε νομικά και οικονομικά αδιέξοδα, ώστε να δικαιολογήσει την συγχώνευση ή την κατάργησή τους.
Επειδή η περιοχή της Α.Μ.Θ. έχει ανάγκη τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας-Θάσου προκειμένου να διαφυλάξει και να αξιοποιήσει την φυσική της ομορφιά και μοναδικότητα.
Επειδή ο Φορέας επισήμανε στην ετήσια έκθεσή του την έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού, υποδομών και πόρων.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
- Θα επιμείνετε στην αδιέξοδη πολιτική συγχώνευσης των 36 Φορέων Διαχείρισης σε 24 Μονάδες Διαχείρισης; Αν ναι, σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία μετάπτωσης από το συμμετοχικό σχήμα των ΦΔΠΠ στη λειτουργία ως μονάδα του ΟΦΥΠΕΚΑ;
- Θα ενισχύσετε τον «Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας-Θάσου» με τον αναγκαίο εξοπλισμό, τις υποδομές και το μόνιμο προσωπικό που απαιτείται για την λειτουργία του;
- Πόσοι από τους εργαζόμενους του φορέα θα μπορέσουν να συνεχίσουν την εργασία τους και μετά την εφαρμογή της νέας διοικητικής δομής και με ποια σχέση εργασίας;
- Θα εγγυηθείτε την εύρυθμη λειτουργία του Φορέα και την τακτική του χρηματοδότηση ώστε να καλύπτονται οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του;
- Θα επιλύσετε, όπως ζητά ο Φορέας, το μείζον θέμα της χρηματοδότησής του έναντι της δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε το 2012, ώστε να αποφευχθούν οι κατασχέσεις των τραπεζικών του λογαριασμών;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΤΑΚΗΣ)
ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΤΡΥΦΩΝ
ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΚΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΝΑΤΑΣΑ)
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ (ΤΑΝΙΑ)
ΖΕΪΜΠΕΚ ΧΟΥΣΕΪΝ ΧΑΣΑΝ
ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΝΙΝΑ
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΧΑΡΑ
ΜΑΛΑΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΜΑΡΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΕΡΚΑ ΘΕΟΠΙΣΤΗ
ΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ)
ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ)
ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ
ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ