Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου σε παρέμβασή του στη διαδικτυακή εκδήλωση «Τα δικαιώματα στην εποχή του Covid» που διοργάνωσαν οι ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της ΑΜΘ με εισηγητές τους Θεανώ Φωτίου αν. τομεάρχη Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου τομεάρχη Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Νίκο Βούτση τ.Πρόεδρο της Βουλής, αφού εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για τις εξαιρετικές εισηγήσεις και την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, σημείωσε:
«Ανισότητες και ανασφάλεια μπορούν να ιδωθούν ως το δίδυμο αποτέλεσμα της συνθήκης κρίσης μετά την πανδημία του Covid-19 η οποία διαδέχεται την οικονομική κρίση των τελευταίων δέκα ετών. Και οι δύο, βέβαια, πήραν μέσα στην πανδημία πρωτόγνωρες διαστάσεις και μορφές. Στην εκδήλωση έγιναν πολύ σημαντικές επισημάνσεις από τους εισηγητές πρώην υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη στόχευση της σημερινής κυβέρνησης να συρρικνώσει δραστικά τα δικαιώματα των πολιτών με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνει, ενώ έγιναν και επισημάνσεις για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με ευαισθησία τα κοινωνικά δικαιώματα.
Από την πλευρά μου θα περιοριστώ με βάση τις πολιτικές εμπειρίες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος σε δύο παραδείγματα που δείχνουν την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας μέσα στην πανδημία.
Θυμίζω ότι ένα μήνα μετά την έναρξη των τηλεδιασκέψεων στην εκπαίδευση έγινε μία αξιόπιστη έρευνα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Ν.Ροδόπης, που έδειξε ότι το 26,4% των μαθητών σταθερά είναι εκτός της ψηφιακής τάξης, δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο των μαθητών. Επίσης σχεδόν το 35% παρακολουθούσε μέσω κινητού τηλεφώνου και προφανώς δεν είχε καμία διαδραστική συμμετοχή, ενώ μόνο το 62% των μαθητών είχε συνδεθεί και πραγματικά παρακολουθούσε την τηλεκπαίδευση. Ουσιαστικά το 40% ήταν εκτός μαθημάτων. Αν για εμάς τα στοιχεία αυτά είναι εύγλωττα για τη διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων μεταξύ των μαθητών μέσα στην πανδημία, αυτά αποσιωπούνται και δεν αναγνωρίζονται από τη σημερινή κυβέρνηση και τους νεοφιλελεύθερους. Άλλωστε όπως συνηθίζει η υπουργός Παιδείας δεν απάντησε στην ερώτηση που κατέθεσα για το θέμα μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Το δεύτερο αφορά θέμα που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο λόγω της φορτισμένης έκκλησης προς το συνεργείο διακοπών ρεύματος «παρακαλώ μην κόψετε το ρεύμα μέχρι να τελειώσει το μάθημα τηλεκπαίδευσης των παιδιών». Συνέβη σε έναν ημιορεινό οικισμό της Ροδόπης, αλλά όχι μόνο, ανάλογα περιστατικά συνέβησαν και στο κέντρο της Αθήνας. Τα περιστατικά αυτά φανερώνουν την αδυναμία πρόσβασης μέσα στην πανδημία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων σε στοιχειώδη αγαθά και βέβαια την ένταση των ανισοτήτων. Ενώ εντύπωση προκάλεσε στη Βουλή η απάντηση του υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε ερώτησή μου για το συγκεκριμένο θέμα, που δείχνει το πώς στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τα κοινωνικά δικαιώματα και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά».
Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την παρέμβασή του λέγοντας «υπάρχει ανάγκη να υπερασπιστούμε τα κοινωνικά δικαιώματα και όσους πλήττονται, να απαντήσουμε σε όσους με ευκολία μας κατηγορούν για λαϊκισμό, προκειμένου να συγκαλύψουν τις δικές τους πολιτικές ευθύνες διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Έχουμε ταυτόχρονα την υποχρέωση να αναδείξουμε ότι οι παρεμβάσεις μας αυτές δεν είναι αποσπασματικές λύσεις. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η δημιουργία και η στήριξη ενός καθολικού κράτους δικαίου για όλους αποτελούν βασικό πυλώνα της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο είναι φανερό ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να διευρύνουμε τις αναγκαίες κοινωνικές συμμαχίες και κυρίως θα γίνεται πιο ορατή η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που καταθέτουμε στην ελληνική κοινωνία».