Τα πιο θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή στους οικείους της 29χρονης μητέρας Τζεβριέ Εδινερλί, που κατέληξε στο Νοσοκομείο μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της στην Αλεξανδρούπολη, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης της ΚΝΕ και σημειώνει ότι:

«Το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα έρχεται να προστεθεί στα εκατοντάδες περιστατικά βίας, κακοποίησης, ακόμα και δολοφονιών γυναικών, που βρίσκονται εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία. Και η περίπτωση της νεαρής μητέρας επιβεβαιώνει ότι μια γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια για να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη σχέση. Από την αστυνομική αδιαφορία ή αυθαιρεσία, την έλλειψη ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες μέχρι τη δραματική έλλειψη κρατικών υπηρεσιών και δομών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και στην περιοχή μας.

Κυρίως, όμως, δυσκολεύεται να σταθεί στα πόδια της οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά ανεξάρτητη, γιατί της στερούν το δικαίωμά της στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπές εισόδημα, σε κρατικά μέτρα προστασίας της μητρότητας και των παιδιών της. Την ίδια στιγμή, η νέα γυναίκα είναι εκτεθειμένη και ευάλωτη στα πρότυπα που προβάλλουν ως “ατομική ευτυχία” έναν “καλό γάμο”, δηλαδή την οικονομική και κοινωνική εξάρτηση ενός ανθρώπου από έναν άλλο στην οικογένεια.

Η εγκληματική πράξη αυτών των δραστών εκφράζει με αποκρουστικό τρόπο την κοινωνική παθογένεια της επιβολής της πειθαρχίας, της υποταγής και στην οικογένεια. Σε αυτού του τύπου τις ανθρωποκτονίες, το κίνητρο του δράστη είναι η σχέση του θύματος μαζί του. Αυτή η ατομική εγκληματικότητα, όμως, δεν αναπτύσσεται σε “κοινωνικό κενό”. Διαμορφώνεται στο έδαφος των σκοταδιστικών και ανορθολογικών αντιλήψεων για την ανισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την οικογένεια, που προβάλλονται από το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το ευρύτερο οικογενειακό, κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και μέσω του θρησκευτικού δόγματος.

Η καταγγελία και καταδίκη τέτοιων περιστατικών, η αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών εγκλημάτων βίας, σε κάθε μορφή τους, κατά των γυναικών είναι αναγκαία. Ωστόσο, δεν αρκούν για να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα, να εξασφαλιστεί η ολόπλευρη προστασία των γυναικών από τέτοια αποκρουστικά εγκλήματα.

Ο “φαύλος κύκλος” της βίας και της γυναικείας ανισοτιμίας μπορεί να σπάσει, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής της γενεσιουργού μορφής βίας, των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων που τα γεννούν και τα αναπαράγουν στην “αρένα” και τη σήψη της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας.

“Ασπίδα προστασίας” είναι ο αγώνας για να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών της γυναίκας. Για να γίνει κάθε χώρος δουλειάς, σπουδών, γειτονιά και σχολείο, κυψέλη αλληλεγγύης για κάθε γυναίκα, ώστε να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αντιπαλέψει τέτοια φαινόμενα και να παλέψει μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της!».