Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 23 Ιουλίου τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν καλύτερα σχετικά με την κατάσταση της φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς. Αργότερα όμως και παρά την έλλειψη ανέμου η φωτιά κινήθηκε προς το χωριό χωρίς από νωρίς να το απειλεί , με τις ώρες να περνούν και η κατάσταση να γίνεται όλο και πιό δύσκολη.

Λίγο μετά την δύση του ηλίου ο καπνός ήταν αισθητός μέσα στο χωριό και η κατάσταση πλέον ήταν  δραματική για την τύχη του δάσους με την φωτιά να προσεγγίζει όλο και περισσότερο τον οικισμό.

Στις δώδεκα το βράδυ χτύπησαν τα κινητά τηλέφωνα από μήνυμα του 112 που ζητούσε την εκκένωση του χωριού για προληπτικούς λόγους. Λεωφορεία ήρθαν στο κέντρο της Δαδιάς για να μεταφέρουν στο Σουφλί όσους δεν είχαν την δυνατότητα να απομακρυνθούν με δικά τους μέσα.

Οχήματα της ΕΛΑΣ εκφωνούσαν από τα μεγάφωνα τους το αίτημα για να αδειάσει ο οικισμός γιατί δεν ήταν γνωστή η εξέλιξη και η φορά της πυρκαγιάς. Πάντως οι κάτοικοι δεν έδειχναν ιδιαίτερη ανησυχία  μένοντας ξύπνιοι όλο το βράδυ  έξω στις αυλές , στα μπαλκόνια και στο κέντρο μέχρι την στιγμή της απομάκρυνσής τους.