Εντονες αντιδράσεις στη Θράκη προκάλεσε η απόφαση δικαστή να κάνει δεκτή την αίτηση σύστασης του αθλητικού – πολιτιστικού συλλόγου με την ονομασία «Φίλαθλοι Φενέρμπαχτσε στη Δυτική Θράκη».

Η ορολογία «Δυτική Θράκη» που χρησιμοποιήθηκε στην ονομασία του συλλόγου –αντί για σκέτο «Θράκη»- χαρακτηρίστηκε ύποπτη από αρκετούς, ενώ η αναγνώριση του εν λόγω συλλόγου συζητήθηκε, όπως μαθαίνουμε, με αρνητικά σχόλια μέχρι και μεταξύ δικηγόρων στα δικαστήρια Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός νομικός της Ξάνθης, Στέργιος Γιαλάογλου, σε άρθρο του που δημοσιεύει το komotinipress.gr αναφέρει:

«..δεν είναι τυχαία η αναφορά σε Δυτική Θράκη. Οι εμπνευστές αυτής της ονομασίας στέλνουν ένα μήνυμα. Εδώ δεν είναι Θράκη, είναι Δυτική Θράκη, όπως την θέλει η Τουρκία. Όμως το σοβαρότερο είναι αλλού.

Όπως και παλιότερα είχα γράψει, η ανεπάρκεια αυτού του δικαστή που έκανε δεκτή αυτή την ονομασία στην αίτηση σύστασης που υποβλήθηκε είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν πολλοί την θητεία τους στην Θράκη.

Όσο αθώο και αν φαίνεται ένα συνηθισμένο αίτημα αναγνώρισης σωματείου, όσο τυπική κι αν είναι η διαδικασία, το ζήτημα είναι να υπάρχει συνείδηση και επαγρύπνιση ότι τίποτε δεν είναι τόσο απλό όταν έχει να κάνει με την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους. Όλοι όσοι παίζουν με αυτά τα ζητήματα είτε ως οργανωτές είτε ως ακούσιοι συνεργοί, είναι υπεύθυνοι για το επικίνδυνο αποτύπωμα που αφήνουν στην ιστορία αυτού του τόπου».

«Να απομακρυνθεί άμεσα ο δικαστής από την Κομοτηνή»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μιχάλης Κακουλίδης, ο οποίος ζητά την άμεση απομάκρυνση του δικαστή από την Κομοτηνή, τονίζοντας επιπλέον ότι σκοπεύει να καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Ο πρόεδρος του Πόντου Θρυλορίου σε ανάρτηση του αναφέρει:

«Λοιπόν γατάκια ακούστε:: Όποιος δικαστικός υπέγραψε την έγκριση αυτού του αθλητικού συλλόγου πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί από την Κομοτηνή τώρα…Το σκεπτικό κάποιων συντοπιτών μας Ελλήνων με διαφορετική θρησκεία από εμάς το ξέρουμε. Είναι απαράδεκτο και πολύ παράξενο να δοθεί η άδεια για λειτουργία συλλόγου με έδρα την Κομοτηνή με την ορολογία Δυτική Θράκη. Η Θράκη στην Ελλάδα είναι μία και κανείς δεν μπορεί να μπει και να υιοθετήσει ορολογίες του Ερντογάν… Προσωπικά θα κινηθώ νομικά και θα καταθέσω μηνυτήρια αναφορά στο πρωτοδικείο και θα ζητήσω την ακύρωση της επαίσχυντης απόφασης… Καλώ όσους ενδιαφέρονται για την Κομοτηνή να κάνουν το ίδιο».

πηγή: ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ