Η παρουσίαση του προγράμματος και του οράματος της ΠΑΜΘ για τα επόμενα χρόνια παρουσιάστηκε σήμερα στην Κομοτηνή με την παρουσία πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην ομιλία του στους φορείς της περιφέρειας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις υποδομές, οδικές , σιδηροδρομικές, αλλά και στα λιμάνια, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης , και έκανε γνωστό ότι ήταν δική του απόφαση η αναβολή της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους.

Το αρδευτικό έργο  μεταφοράς των νερών του Νέστου  στην πεδιάδα της Ξάνθης αποτελεί κορυφαίο έργο για την ΠΑΜΘ , με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή είπε ο πρωθυπουργός.

ΤA BAΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ:

 

Η πατρίδα μας σήμερα κάνει ρεκόρ σε ρυθμούς ανάπτυξης. Όλοι πληρώνουν λιγότερο φόρο

Από τη στιγμή που μπήκε το πλαφόν οι τιμές του φυσικού αερίου ουσιαστικά κατέρρευσαν. Κάναμε τη μεγαλύτερη γεωπολιτική επένδυση στη Θράκη μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε στρατηγικό κόμβο του νέου ενεργειακού χάρτη. Εάν δεν υπήρχε η πατρίδα μας και γρήγορη ολοκλήρωση του αγωγού IGB η Βουλγαρία δεν θα είχε αρκετό αέριο για να καλύψει τις ανάγκες της. Αυτό σημαίνει σοβαρή στρατηγική για μία χώρα η οποία ευελπιστεί να είναι πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια.

Η πατρίδα μας σήμερα κάνει ρεκόρ σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2019 πόσοι θα πίστευαν ότι σήμερα η Ελλάδα θα είχε διπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης και του χρόνου θα έχουμε τριπλάσιο. Και το πετύχαμε επενδύοντας στις εξαγωγές, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας ενώ αυτό δεν έγινε εις βάρος του ατομικού προϋπολογισμού. Όλοι πληρώνουν λιγότερο φόρο.

Τα νοικοκυριά στηρίζονται απέναντι στην ακρίβεια

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί για 3η φορά από την 1η Απριλίου και ύστερα από 12 χρόνια οι συνταξιούχοι θα δουν σημαντική αύξηση στις συντάξεις τους. Αρκετή αύξηση που θα αγγίζει το 8%. Τα νοικοκυριά στηρίζονται απέναντι στην ακρίβεια. Λέμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν αλλά εξακολουθούν να είναι τρεις φορές υψηλότερες. Τώρα θα προχωρήσουμε στην κάλυψη μέρους εξόδων των νοικοκυριών, το 10% των αγορών πρώτης ανάγκης σχεδόν κάθε οικογένειας θα καλύπτεται από αυτή την κάρτα αγορών. Απορροφούμε ουσιαστικά όλη την αύξηση του πληθωρισμού. Είναι μία ακόμα συμπληρωματική παρέμβαση ουσίας. Ξέρετε από πού έρχονται τα χρήματα; Όχι από δανεικά, όχι από φόρους αλλά από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ποιοι είναι λοιπόν οι προοδευτικοί και ποιοι είναι αυτοί που τολμούν να κατηγορούν αυτή την παράταξη για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας;

Σε 60 ημέρες ο κάθε συνταξιούχος θα παίρνει τη σύνταξή του – Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τις γυναίκες

Τέλειωσε αυτή η ντροπή. Σε 60 ημέρες ο κάθε συνταξιούχος θα παίρνει τη σύνταξή του. 25.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τις γυναίκες. Σκεφτείτε μία γυναίκα σε ορεινό χωριό που μπορεί να μην γνώριζε γιατί είναι σημαντικό να κάνει μια μαστογραφία. Πάνω από 3.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού διαγνώστηκαν μέσα από τον προληπτικό έλεγχο με πολλές αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν μια υγιή ζωή γιατί εντοπίσαμε τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο.

Όλα αυτά τα οποία έγιναν δεν ήταν ούτε εύκολα, ούτε αυτονόητα. Χρειάστηκε πολλή δουλειά. Έγιναν χάρη στην εργατικότητα και υπευθυνότητα όλων των πολιτών.

Υπερεθνικός κόμβος ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου η ανατολική Θράκη

Υπάρχουν δυσκολίες πολλές. Δεν τις κρύψαμε ποτέ και δεν έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα. Όμως μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ναι, αυτά που είπαμε τα κάναμε. Αλλά αν κάναμε πολλά έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για την πατρίδα και για την ανατολική Θράκη με οδικό χάρτη το αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο συντάχθηκε από εσάς. Έχω ένα όραμα αυτή η τόσο όμορφη περιφέρεια να γίνει ένας υπερεθνικός κόμβος ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου. Με μία νέα δυναμική που θα στηρίζεται σε εθνικές γεωστρατηγικές συνεργασίες. Τα μεγάλα έργα υποδομών καθίστανται πρώτη προτεραιότητα. Όλα έχουν εξασφαλισμένους πόρους. Θα μιλήσω ενδεικτικά στη μεγάλη σημασία την οποία δίνουμε στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης το οποίο παραμένει στον έλεγχο του κράτους με προσωπική μου απόφαση λόγω της τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας του, σημείωσε  ο πρωθυπουργός.