Χαιρετισμός βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου στο «3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι» στην Κομοτηνή

Αγαπητοί φίλοι

Θέλω να συγχαρώ όσους εμπνεύστηκαν και την Διεπαγγελματική Οργάνωση, που οργάνωσε την διεξαγωγή του 3ο Συνεδρίου Βαμβακιού στην πόλη της Κομοτηνής. Σε μια περιοχή που η καλλιέργεια αναπτύσσεται δυναμικά, έχει δυνατότητες και προοπτικές, με μεγάλες αποδόσεις, που προσδίδει εισόδημα στον παραγωγό και στηρίζει την τοπική οικονομία.

Είναι αλήθεια ότι η ανεξέλεγκτη εκτίναξη όλων των συντελεστών του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα του ενεργειακού κόστους και των εφοδίων, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών του σύσπορου βάμβακος έχουν προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στην καλλιέργεια, στο εισόδημα των παραγωγών, αλλά και σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής έως τις μονάδες μεταποίησης.

Δυστυχώς σε τέτοιες συνθήκες κρίσης οι επιπτώσεις είναι ακόμη πιο έντονες εκεί όπου υπάρχουν χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, όπως στην περιοχή μας. Από τον κατακερματισμένο κλήρο, το δημογραφικό με την ηλικιακή σύνθεση έως τη μη αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων πρακτικών.

Σε τέτοιες συνθήκες φαίνονται ακόμη πιο έντονα οι συνέπειες της έλλειψης των αναγκαίων αρδευτικών έργων όπως το φράγμα του Κομψάτου, τα δίκτυα στο φράγμα Ιασίου στους ταμιευτήρες της περιοχής. Γι’ αυτό και προκάλεσε ανησυχία η μετάθεση χρονικά πολύ πίσω του έργου του Κομψάτου, όπως ακούσαμε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό.

Η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός ροκανίζουν σημαντικά τους πόρους της νέας ΚΑΠ, που θα βρεθεί σε αδυναμία να υπηρετήσει τους στόχους που αυτή θέτει με συνέπειες κυρίως στους παραγωγούς.

Στη χώρα μας η έλλειψη σοβαρού διαλόγου και προετοιμασίας για τη νέα ΚΑΠ είναι πιθανό να οδηγήσει σε απώλεια πόρων για τους παραγωγούς και καταλογισμούς στη χώρα. Είναι ανάγκη να διεκδικηθούν νέοι πόροι για τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ και βέβαια να προετοιμαστεί, έστω και τώρα, η χώρα για την υλοποίηση της.

Αγαπητοί φίλοι

Πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή μας. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της, που είναι αναγκαίο σήμερα, οφείλει να στοχεύει στην παραγωγή ποιοτικού βάμβακος, που είναι και το μέλλον της καλλιέργειας.

Την ανάπτυξη συστήματος ποιοτικού ελέγχου και ταξινόμησης του σύσπορου βάμβακος.

Την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών.

Την ενσωμάτωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος και κοινωνικών όρων σε όλη την διαδικασία της παραγωγής. Ώστε το παραγόμενο βαμβάκι να αποκτήσει υψηλή προστιθέμενη αξία η οποία οφείλει να αποδίδεται σε αυτόν που το παράγει, τον παραγωγό.

Ένα ποιοτικό βαμβάκι με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να κερδίσει τη θέση που του αξίζει σε πιο απαιτητικές αγορές.

Εύχομαι οι εργασίες του Συνεδρίου να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την καλλιέργεια, τους παραγωγούς σε όλους όσους συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της.

Θα ήθελα ειλικρινά να παρακολουθήσω τις εργασίες του, όμως η εξόδιος ακολουθία σήμερα στη Ρόδο του εκλιπόντος συναδέλφου Νεκτάριου Σαντορινιού δε μου το επιτρέπει.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.