Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ελληνικής Φιλολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής, μαζί με τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής καλούν τους φοιτητές της πόλης στην μεγάλη φοιτητική και μαθητική κινητοποίηση την Τετάρτη στις 12:00 το πρωί. Οι σύλλογοι στην απόφασή τους, αναφέρουν πως με ανείπωτη θλίψη παρακολουθούν από την προηγούμενη Τετάρτη το τραγικό γεγονός της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

Εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολλοί φοιτητές. Να δοθεί όλη η αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες και τις οικογένειές τους. Απαιτούν να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί.

Η κινητοποίηση της Τετάρτης 8 Μαρτίου, θα ξεκινήσει στις 12:00 από την κεντρική  πλατεία  Ειρήνης.


Ο Σύλλογος γυναικών Ροδόπης αναφέρει:

Οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης θα είναι  παρούσες στην κινητοποίηση που διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς της Κομοτηνής , την Τετάρτη 8 Μάρτη 2023 στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής στις 12 το μεσημέρι.

Δε συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από όσα θα διασφαλίσουν ότι δε θα συγκαλυφθεί το έγκλημα και ότι δε θα υπάρξουν ξανά οικογένειες που θα ζήσουν αυτή τη φρίκη! Προδιαγεγραμμένο ήταν το έγκλημα, αφού όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες έβαλαν τα νομοθετικά θεμέλια για την υποβάθμιση και μετέπειτα ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου, ακολουθώντας οδηγίες της Ε.Ε. για ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων σε όλες τις χώρες που ανήκουν σε αυτή. Η προηγούμενη κυβέρνηση ξεπούλησε τα τρένα έναντι 45εκ. ευρώ, η τωρινή ρίχνει όλη αυτή την τραγωδία σε ένα μόνο άτομο, στο ανθρώπινο λάθος. Όλοι μαζί ενέκριναν ζεστό χρήμα – επιδοτήσεις στην ιταλική ιδιωτική εταιρία για δήθεν άγονες γραμμές, για διαφυγόντα κέρδη λόγω κορονοϊού. Γιατί αυτή είναι ανάπτυξή τους, να δίνουν χρήματα κι επιδοτήσεις σε μεγάλους ομίλους και τη ζωή και ασφάλεια του λαού να τις αφήνουν στην τύχη τους. Ανθρώπινο λάθος είπαν, αλλά δε μας έπεισαν, μιας και ξέρουμε ότι μπορούμε να βλέπουμε το διανομέα να φτάνει στην πόρτα μας απ’ το κινητό, τα τρένα όμως; Το σύστημα εντοπισμού των τρένων, η λεγόμενη τηλεδιοίκηση, καθώς και η φωτεινή σηματοδότηση δε λειτουργούν. Δίνοντας κατακερματισμένα τα έργα υλοποίησης αυτών των συστημάτων σε εργολάβους και αφήνοντας περιθώριο να διαπραγματεύονται για ακόμα περισσότερα χρήματα, άφησαν αυτά τα συστήματα, διαχρονικά να μη δουλεύουν. Εργαζόμενοι προσλαμβάνονται ακόμα και με μπλοκάκι σε αυτό τον τόσο κρίσιμο κλάδο. Όλα τα διαπερνά η λογική του κόστους – οφέλους. Γι αυτό λέμε ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές και αφορούν όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει. Γι αυτό δε δεχόμαστε υποκριτικές συγγνώμες και κροκοδείλια δάκρυα.
Καλούμε όλες τις γυναίκες της περιοχής μας την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, να την τιμήσουμε και με αυτό τον τρόπο, στον αγώνα για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις οικογένειές μας, με πυξίδα τις σύγχρονες ανάγκες μας, με βάση τις δυνατότητες που παρέχουν σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία!
Δε διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα των παιδιών μας να ζήσουν όπως τους αξίζει τον 21ο αιώνα! Δε συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα που έχει θάψει τις δικές μας ζωές και των παιδιών μας κάτω από τα κέρδη των ομίλων.


ΕΝΙΔΥΚ: Να γίνει η θλίψη και η οργή μας η φωνή των νεκρών,
για να μην ξεχαστεί το έγκλημα.

 Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά ενάντια στη σχεδιασμένη προσπάθεια συγκάλυψης ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες, να μην περάσει το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών στη λήθη. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες να πάρουν μέρος μαζικά στην συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων και των φορέων της πόλης την Τετάρτη στις 12μμ στην κ. πλατεία Κομοτηνής.

Οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέοι δεν πρέπει να πνίξουν την οργή που νιώθουν για αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει φέρει θρήνο σε δεκάδες οικογένειες, δάκρυα σε όλο τον εργαζόμενο λαό.

Η μεθοδευμένη προσπάθεια να σβήσουν οι πραγματικές ευθύνες πίσω από το «ανθρώπινο λάθος» είναι εξοργιστική, προκαλεί τη λογική και το συναίσθημα. Οι προειδοποιήσεις των συνδικάτων στο σιδηρόδρομο, η ανακοίνωση των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου 20 μέρες πριν το έγκλημα, τα εξώδικα, οι παραιτήσεις, όλα αυτά που έδειχναν ότι βαδίζουμε με μαθηματική ακρίβεια σε «τραγωδία», γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να περάσουν σε πίσω πλάνο.

Το έγκλημα στα Τέμπη είναι αποτέλεσμα των εγκληματικών πολιτικών που αντιμετωπίζουν την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος. Είναι πολιτική επιλογή που ακολούθησαν στο σιδηροδρομικό έργο διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η καθεμία σε συνέχεια από την άλλη.

Κυβερνήσεις, ΗellenicΤrain, ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι οι βασικοί ένοχοι!

Μέγιστο χρέος σήμερα στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, των νέων παιδιών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους, είναι να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα!

Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι!

Κανείς να μην επιτρέψει να μπαίνουν οι ζωές μας στο ίδιο ζύγι με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Κανείς να μην επιτρέψει να ξεπλύνουν με το αίμα του λαού τις ευθύνες τους όλες οι κυβερνήσεις που μετέτρεψαν τις μαζικές μεταφορές από αγαθό σε εμπόρευμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής τη μετράνε και την υπολογίζουν με το πόσο τούς κοστίζει.

Όλοι και όλες στην συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων και των μαζικών φορέων την Τετάρτη 8 Μάρτη στις 12μμ στην κ. πλατεία Κομοτηνής.


 

EΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: Με θλίψη, αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε όλες αυτές τις μέρες πένθους, τα όσα διαδραματίζονται γύρω από το, όπως αποδεικνύεται, προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη….

Πενθούμε τους νεκρούς μας αλλά απαιτούμε και την αλήθεια.

Το χρωστάμε στα θύματα, στις οικογένειές τους, σε όλους μας αυτές τις ημέρες να μην σωπάσουμε. Το κέρδος δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από την ανθρώπινη ζωή, 57 νεκροί, οι πλειοψηφία νέα παιδιά που μόλις άρχιζαν την ζωή τους… δεκάδες τραυματίες και δεκάδες χαροκαμένες οικογένειες…

Κανείς δεν άκουσε τους συναδέλφους μας εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους, που φώναζαν για την ανασφαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών σταθμών και προειδοποιούσαν για επερχόμενη τραγωδία.  Η πολιτική ηγεσία έσπευσε να τους κατηγορήσει για σκοπιμότητα και να τους καλέσει σε απολογία, ενώ τα ΜΜΕ δεν κάλυψαν τις κινητοποιήσεις τους, υποβαθμίζοντας την σοβαρότητα των ζητημάτων που έθεταν και παρουσιάζοντάς τους ως τεμπέληδες και κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές, οι οποίοι δεν θέλουν να συμβάλουν στα μεγαλόπνοα σχέδια της πολιτείας για ιδιωτικοποίηση και δήθεν εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών μεταφορών της χώρας μας.

Αποδείχτηκε ότι η εν τοις πράγμασι ποινικοποίηση της απεργίας και γενικά των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων με τον νόμο Χατζηδάκη οδηγεί στη συγκάλυψη εγκληματικών παραλείψεων στον τομέα της ασφάλειας, οι οποίες όμως δυστυχώς μπορούν να αποβούν μοιραίες. Και όταν οι προβλέψεις επαληθεύονται αυτοί που κουνούσαν το δάχτυλο στους εργαζόμενους και σε όποιους τολμούσαν να τους συμπαρασταθούν, προσπαθούν με κροκοδείλια δάκρυα και επικοινωνιακές υποσχέσεις να αποφύγουν τις συνέπειες.

Η τραγωδία των Τεμπών μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση για τα εγκληματικά λάθη, παραλείψεις και αστοχίες που αποκαλύπτονται καθημερινά.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ πλέον πράξεις και όχι λόγια.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος. Τέλος πια σε φιέστες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ σύγχρονες, ασφαλείς φτηνές Μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ σταθερή δουλειά και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ άμεσα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις Μεταφορές.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να σταματήσουν όλα τα επιβατικά δρομολόγια  της HELLENIC TRAIN μέχρι την πλήρη λειτουργία των συστημάτων ασφάλειας των σιδηροδρόμων.

ΠΑΡΟΤΡΕΙΝΟΥΜΕ και ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ σε όλους τους εργαζόμενους και τους συμπολίτες μας να σκεφτούν πάρα πολύ την χρήση των σιδηροδρόμων εάν δεν είναι σίγουροι για την ασφάλειά τους.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων των θυμάτων, τις ευχές της για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών και

ΚΑΛΕΙ  

τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, τους ανέργους της πόλης, όλοι μαζί να συμμετέχουν την ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ  στην συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων   στις 12 το μεσημέρι στην  Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής.