Τα κάλαντα του Λαζάρου ένα παλιό, ξεχασμένο σχεδόν έθιμο αναβίωσαν οι  εκπαιδευτικοί και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Ξυλαγανής,  που στο παρελθόν έψελναν τα κορίτσια από σπίτι σε σπίτι, το Σάββατο του Λαζάρου.

Η κυρία Αναστασία Τζελαρά βοήθησε και καθοδήγησε  στην κατασκευή του ” Λαζάρου”.

Με την βοήθεια εκπαιδευτικών  φτιάχτηκε ένας όμορφος ” Λάζαρος”. Νωρίτερα η εκπαιδευτικός της Μουσικής έμαθε στους μαθητές τα κάλαντα. Ο ΠΟΞ  δάνεισε δύο παραδοσιακές στολές. Ετσι κατασκευάστηκαν τα  καλαθάκια και την Παρασκευή 7/4, τελευταία μέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα και μιά μέρα πριν του Λαζάρου, μαθήτριες της Γ, Δ, Ε και Στ τάξης μαζί με εκπαιδευτικούς του Σχολείου ξεχύθηκαν στους δρόμους του χωριού, γεμίζοντας τον αέρα με τις φωνούλες τους ψάλοντας τα κάλαντα του Λαζάρου.

Έκπληξη και χαρά  παντού στα βλέμματα των κατοίκων του χωριού. Με λαχτάρα και χαμόγελα άκουγαν τις “Λαζαρίνες” να ψέλνουν κουνώντας τον ” Λάζαρο” που προαναγγέλλει την Ανάσταση του Κυρίου.

Οι εκπαιδευτικοί ευχαριστούν  θερμά την κα Αναστασία Τζελαρά που με τόση χαρά βοήθησε, την κα Παπαδοπούλου Μαίρη για τις στολές, την κα Μαρία Πολυτσάκη που επιμελήθηκε το ντύσιμο των παραδοσιακών στολών κι ολους τους κατοίκους που τόσο ζεστά και χαρούμενα ανταποκρίθηκαν σ αυτήν την αναβίωση που επιχειρήθηκε.