Eπιστολή απέστειλε ο Συνεταιρισμος Καπνοπαραγωγων Θράκης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη Σταύρο, τον Πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ Θεοφάνη και το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης για τις καταστροφές στην καλλιέργεια του καπνού το καλοκαιρι του 2018.

Ακολουθει η επιστολη

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, Αξιότιμοι Κυρίες Κύριοι,
Το καλοκαίρι του 2018 και πιο συγκεκριμένα από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Αυγούστου στο Νομό Ροδόπης είχαμε καταστροφές στην καλλιέργεια του καπνού από χαλάζι και πλημμύρες. Στην εκτίμηση των ζημιών πριν την αναγγελία οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ είπαν ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από χαλάζι και πλημμύρες είναι καταστροφικές. Μετά από διάστημα τριών(3) μηνών έρχονται οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για εκτίμηση των ζημιών και βρίσκει ζημιές σε ποσοστό από 20%-100% και οι εκτιμητές λένε «υπάρχουν ζιζάνια στα χωράφια». Τα χωράφια είναι παρατημένα από τους καπνοπαραγωγούς διότι δεν υπάρχει παραγωγή να συγκομίσουν. Αν η εκτίμηση γινόταν νωρίτερα αυτό δεν θα είχε συμβεί. Αυτό συμβαίνει πάντοτε στον Νομό Ροδόπης και μόνο.
Επίσης παρατηρήθηκε ότι σε μια περιοχή με καπνοχώραφα υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε ποσοστό ζημιάς και πιο συγκεκριμένα τα περιφερειακά καπνοχώραφα έχουν ποσοστό ζημιάς 60% και 70% και στο κέντρο 20%. Τέλος ο μέσος όρος σε παραγωγή οι εκτιμητές έβαλαν τα 80 κιλά ενώ ο μέσος όρος παραγωγής καπνού στον Νομό Ροδόπης είναι τα 140 κιλά.
Αυτές οι αδικίες σε βάρος των καπνοπαραγωγών τις καταδικάζουμε σαν Συνεταιρισμός και σε περίπτωση που δεν διορθωθούν θα ακολουθήσουμε άλλο δρόμο για να δικαιωθούν οι καπνοπαραγωγοί μας.