ΑΝΝΑ ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

4 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Συνεχίζουμε !

Πέρασαν ήδη τέσσερα χρόνια από όταν, με τη δική σας στήριξη και εμπιστοσύνη, κλήθηκα να εκπροσωπήσω την πατρίδα μας και όλους εσάς από τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.).

 

Ολοκληρώνοντας την τέταρτη χρονιά της θητείας μου, θεωρώ υποχρέωσή μου να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις δράσεις και τα πεπραγμένα μου, όπως πιστεύω ότι οφείλουν να κάνουν τα πολιτικά πρόσωπα. Κάτι, δηλαδή, σαν έναν μικρό απολογισμό των τεσσάρων αυτών ετών. Οι πιο σοβαρές και κρίσιμες αποφάσεις προφανώς λαμβάνονται εντός του Ε.Κ. όπου, μεταξύ άλλων, συμμετείχα σε πάνω από 10 Επιτροπές με κρίσιμες νομοθετικές αρμοδιότητες και πραγματοποίησα 80 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, άλλες τόσες στις Επιτροπές, ενώ κατέθεσα προτάσεις, εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις και πάνω από 80 ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 2 Προτεραιότητά μου υπήρξε σταθερά και διαχρονικά η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θέματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και του τουρκικού αναθεωρητισμού, το μεταναστευτικό και η προστασία των συνόρων μας.

Με πολλή δουλειά και επιμονή, σήμερα οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιο ενημερωμένοι και έχουν μια εντελώς διαφορετική στάση και αντίληψη, σχετικά με τις πράξεις και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Αυτά τα τέσσερα χρόνια ζήσαμε πρωτόγνωρες κρίσεις και μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση υπήρξαν ζητήματα κομβικής σημασίας για την πατρίδα μας και για την Ευρώπη. Μαζί, με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, με πολύ πιο γρήγορα αντανακλαστικά από ό,τι συνήθως, αντιμετωπίσαμε αυτά τα έκτακτα και δύσκολα γεγονότα και συνεχίζουμε να το κάνουμε.

Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ε.Κ., είχα την ευθύνη για σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν στο ευρωπαϊκό και διεθνές εμπόριο, ζητήματα που σε συνθήκες τόσων πολλών και απανωτών διεθνών κρίσεων, ήταν εξαιρετικά κομβικής σημασίας. Στήριξα με πίστη και επιμονή τα ελληνικά εμπορικά συμφέροντα και ανέδειξα την αξία και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Η Στρατηγική Αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στο διεθνές εμπόριο, οι κρίσιμες πρώτες ύλες και η προστασία της Ένωσης από τους εμπορικούς πολέμους, υπήρξαν επίσης σημαντικές μου προτεραιότητες.

Η συμμετοχή μου σε δεκάδες αποστολές και σε περισσότερα από 250 συνέδρια δεν ήταν ποτέ κουραστική για μένα, αφού πάντα αποτελεί εξαιρετική τιμή και προνόμιο να μιλώ και να προωθώ την Ελλάδα. Με πρωταρχικό μου σκοπό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την εξωστρέφεια του ελληνικού εμπορίου, πραγματοποίησα, πανελλαδικά, ενημερωτική καμπάνια για την ευρωπαϊκή́ πλατφόρμα Access2Markets. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της περιοδείας μου #ThisIsGreece, όπου σε συνεργασία με τα Εμπορικά Επιμελητήρια της χώρας μας, ενημερώσαμε τοπικές επιχειρήσεις για τις ευκαιρίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ως Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κλήθηκα πολλές φορές να αντικρούσω συκοφαντίες, fake news και δυσφημιστικές προσπάθειες εναντίον της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης, στις οποίες δυστυχώς συμμετείχαν ή πρωτοστατούσαν και Έλληνες 3 Ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης. Κατηγορίες για pushbacks, υποκλοπές, για την ελευθερία του τύπου και το Κράτος Δικαίου δεν μπορούσαν παρά να απαντηθούν αποφασιστικά και να αποκατασταθεί η αλήθεια. Τελικά, όλες αυτές οι συκοφαντίες έχουν πέσει στο κενό. Η επαφή που ανέπτυξα με όλους εσάς, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπήρξε πολύτιμη πηγή έμπνευσης και δύναμης για μένα. Θεωρώ καθήκον μου να σας ενημερώνω και να έχω μαζί σας επικοινωνία, για όλες τις σημαντικές ευρωπαϊκές εξελίξεις που αφορούν στην πατρίδα μας, καθώς η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι. Επέλεξα να το κάνω αυτό με πολλούς τρόπους.

 

Με 10 ενημερωτικές καμπάνιες για σημαντικά θέματα. Με εκστρατείες ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης. Με τα τακτικά newsletter μας, με περισσότερα από 160 άρθρα, με δελτία τύπου, αλλά και με τη συμμετοχή μου σε περισσότερες από 850 τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και διαδικτυακές εκπομπές. Σημαντική για μένα υπήρξε επίσης και η πιο άμεση επικοινωνία μας, όπως με τις παραγωγές #AskAnnaMichelle, όπου ήταν μεγάλη χαρά για μένα να απαντώ στις δικές σας ερωτήσεις. Το ίδιο σημαντική υπήρξε και η διά ζώσης επικοινωνία μας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου γνωρίσατε βιωματικά τον τρόπο λειτουργίας του και σας ενημέρωσα για τη δράση μου και τα καθήκοντά μου, ως Ευρωβουλευτής, απαντώντας σε κάθε απορία σας.

 

Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα περισσότερους από 300 επισκέπτες στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. Συνομίλησα, επίσης, με μαθητές και μαθήτριες από 31 σχολεία που είναι «Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σε διαδικτυακή περιήγηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πριν από τέσσερα χρόνια με τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας να εκπροσωπήσω την Ελλάδα και όλους εσάς στο Ε.Κ. Προσπάθησα να το κάνω με επιμονή, αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης. Εσείς θα κρίνετε εάν και πόσο τα έχω καταφέρει. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι με τον ίδιο ζήλο και την ίδια μαχητικότητα, με μοναδικό μου σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων. Συνεχίζουμε λοιπόν!