Στο δεύτερο συνέδριο γεωπολιτικής που διοργάνωσε το Money Show στο ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης, μίλησε ως κεντρικός ομιλητής ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός και Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι αναλυτές, πρώην υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, διπλωμάτες καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων όπως ο πρώην αρχηγός Α. Στεφανής, ο καθηγητής Σ. Περράκης, ο αναλυτής Γ. Φίλης, ο γεωπολιτικός αναλυτής Α. Πλατιάς, Πρέσβεις κλπ. Τον Ευριπίδη Στυλιανίδη παρουσίασε ο Ναύαρχος Φενέκος και την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του Real News Λάμπρος Καλαρρύτης.
Ο Βουλευτής Ροδόπης ανέλυσε ιστορικά, γεωπολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά την διπλωματία των αγωγών από το 2000 μέχρι σήμερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών και υποδομών στην περιοχή, την υπεραξία της ενίσχυσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και της σύνδεσής του με την τοπική αγορά. Εξήγησε ότι το κόστος που πλήρωσε η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για την υλοποίηση του αγωγού που βγάζει στην Αλεξανδρούπολη, αποτελεί ως σήμερα την βάση πάνω στην οποία χτίζει η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, μια εθνική στρατηγική που καθιστά την Ελλάδα εγγυητή της ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρωπαϊκή αγορά.
Οι αγωγοί TAP και IGB, το τέταρτο πάρκο εναλλακτικής ενέργειας στην χώρα, τα τρία υπό κατασκευή εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή, το FSRU(Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η προοπτική δημιουργίας υποθαλάσσιου αποθηκευτικού χώρου αερίου στην Καβάλα, ενισχύουν την εθνική ενεργειακή ασφάλεια και εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, δημιουργώντας ένα θαλάσσιο δρόμο διέλευσης ενέργειας από 18 διαφορετικές αγορές.
Η Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Έβρο και παράλληλα ο εκσυγχρονισμός του ενεργειακού, του σιδηροδρομικού και του οδικού δικτύου προς βορρά, δημιουργούν για πρώτη φορά ένα bypass στον Βόσπορο που η Τουρκία επιδιώκει να τον μετατρέψει (σε τουρκικά στενά), καταργώντας την συνθήκη του Μοντρέ 1936.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του διακεκριμένου ακροατηρίου ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι η Θράκη αποτελεί την γεωπολιτική θωράκιση της Ελλάδος και της Ευρώπης διότι σπάει το ρωσικό μονοπώλιο τροφοδοσίας ενέργειας και το τουρκικό μονοπώλιο διέλευσης ενέργειας. Η ανάπτυξή της, η δημογραφική της ενίσχυση και η γεωπολιτική της αναβάθμιση προαπαιτούν την αρχή της συνέχειας και της συνέπειας μιας εθνικής στρατηγικής που θα υπηρετείται από την διαρκή και ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα των αποφάσεων.
Τα συμπεράσματα του σημαντικού συνεδρίου θα ανακοινωθούν την άνοιξη στην Αθήνα και θα κατατεθούν τεκμηριωμένα στην Κυβέρνηση και στα κόμματα για να συμβάλλουν στην διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής.