Στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου στα πλαίσια των Ελευθερίων θράκης 2024 πραγματοποιήθηκε  Πανηγυρική συμφωνία Βυζαντινής Μουσικής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έθεσε υπό την αιγίδα του ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, τιμήθηκε  ο Άρχων Πρωτοψάλτης, Διευθυντής της Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Αθανάσιος Σαλαμάνης.

Πέρασαν 70 χρόνια από τότε που ο Αθανάσιος Σαλαμάνης πρωτοανέβηκε στο ψαλτήρι της Παναγίας , ενώ μετά την διακοπή εννέα χρόνων για σπουδές , επέστρεψε πάλι εκεί το 1974.

“Είναι χρόνια που απλώς δεν ακούω βυζαντινή μουσική, ασχολούμαι, αναλύω, είναι ένα ταξίδι μαζί με αυτόν που ψάλλει, με την χορωδία , με τους μονωδούς, με όλους”.

“Ακόμη και σήμερα μετά από τόσα χρόνια ψάχνω να βρω καινούριους ήχους, ακούω ήχους από όλο τον κόσμο, από Αφρική, Ινδία, Κίνα και ψάχνω να βγάλω συμπεράσματα” είπε με πάθος για την μουσική ο Α.Σαλαμάνης.

“Εμείς οι Ελληνες έχουμε το προνόμιο να είμαστε οι πρώτοι ως λαός που μελετήσαμε τη μουσική, την καταγράψαμε και κυρίως να την ερευνήσουμε και με τα μαθηματικά”.