Στις 20 Μαίου 2024 συμπληρώθηκαν 83 χρόνια από την έναρξη της Μάχης της Κρήτης μιας από τις σημαντικότερες μάχες του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Η επιχείρηση αεραπόβασης Γερμανών αλεξιπτωτιστών στο νησί ξεκίνησε το πρωί της 20ης Μαίου 1941 και ολοκληρώθηκε δώδεκα ημέρες μετά, την 1η Ιουνίου με την κατάληψη του νησιού από τις Γερμανικές δυνάμεις.

Αυτό που συνέβη στην Κρήτη είναι αληθινά απερίγραπτο και κίνησε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Ο άμαχος πληθυσμός προσέτρεξε αυθόρμητα σε έναν άγριο και πρωτοφανή αγώνα , αιφνιδιάζοντας με την απροσδόκητη και πεισματική αντίσταση του τον τελειότερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου , ο οποίος υπέστη τρομακτικές απώλειες.

Η επική αντίσταση των Κρητών ανέτρεψε τα σχέδια του Χίτλερ για κατάληψη της Μεγαλονήσου μέσα σε τρεις ημέρες αλλά και καθυστέρησε την πορεία προς την ΕΣΣΔ

Ο ίδιος ο Χίτλερ ομολόγησε: “Η Κρήτη απέδειξε ότι οι μεγάλες ημέρες των αλεξιπτωτιστών τελείωσαν”

Ο Σύλλογος Κρητών Ροδόπης με συγκίνηση και υπερηφάνεια τίμησε την υπέρτατη θυσία του Κρητικού λαού , που κατέστησε εφικτό το ανέφικτο , υπηρετώντας το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας και αποτέλεσε διαχρονικό παράδειγμα αντίστασης σε κάθε επίδοξο εισβολέα και κατακτητή.

Το πρωί της Κυριακής 26 Μαίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων υπερασπιστών της Κρήτης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού Της Θεοτόκου Κομοτηνής και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.