Το απόγευμα της Κυριακής, 28ης Ιουλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας Κομοτηνής , με την παρουσία τοπικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους πιστών, υποδέχθηκε στην πλατεία της Ξυλαγανής τεμάχιο του σεπτού λειψάνου του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, από την  Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης.

Το Ιερό Θησαύρισμα κόμισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος, ενώ μετά την υποδοχή, σχηματίσθηκε πομπή προς τόν Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ξυλαγανής, όπου τελέσθηκε Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Πριν από την απόλυση  του Εσπερινού ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, για τη συγκατάθεση και την παροχή της ευλογίας για την έλευση του λειψάνου του Αγίου Νικολάο.

Ευχαρίστησε επίσης τον Πολιτιστικό Ομιλο Ξυλαγανής για την οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της  συμπλήρωσης 100 χρόνων από την μετεγκατάσταση των Ανατολικορωμυλιωτών στην Ξυλαγανή και για τη διατήρηση των Ελληνορθοδόξων παραδόσεων των μακαριστών προγόνων μας, όπως επίσης και τους τοπικούς Αρχοντες, τους εκπροσώπους του Στρατοῦ, Συλλόγων καί Σωματείων, αλλά και τους πιστούς που συνέρρευσαν, για να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανο και να λάβουν πλούσια τη Χάρη και τον Αγιασμό του Θεού.