KAΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΙΔΥΚ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο των σωματείων στην ΔΕΘ

Σάββατο 7 Σεπτέμβρη – 5.30μ.μ. – Πλατεία ΧΑΝΘ Θεσσαλονίκη

Αναχώρηση από Κομοτηνή 1μ.μ. από το ΣΠΑΘΙ


Με παρακαταθήκη τους μεγάλους αγώνες όλης της τελευταίας περιόδου,
 τα εργατικά σωματεία αναδεικνύουμε ότι με την οργάνωση και την αλληλεγγύη, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και το κράτος τους, ο εργαζόμενος λαός μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή αντεργατικών νόμων, να αποσπάσει κατακτήσεις.Η Θεσσαλονίκη μπορεί να «βουλιάξει» από εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους, το συλλαλητήριο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης και διεκδίκησης.

Καλούμε εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους μαχητικά να αποδείξουμε ότι δεν δίνουμε τη συναίνεσή μας στην πολιτική που συνεχίζει και κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματά μας. Οτι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε:

  • Υπογραφή ΣΣΕσε κάθε χώρο δουλειάς, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 40ωρο.
  • Άμεσες πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις με ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς», τα αναδρομικά, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καταβολή του 70% στις συντάξεις χηρείας, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Πραγματικά δημόσια και σύγχρονη Υγεία και Παιδεία.Προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και τα Κέντρα Υγείας της Ροδόπης, δωρεάν δημόσια Υγεία και φάρμακα. Κάλυψη των κενών στα σχολεία, καμία συγχώνευση τμημάτων που στοιβάζει τα παιδιά σαν σαρδέλες στις τάξεις.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών,να μπει φρένο στις αυξήσεις στην Ενέργεια και στο νερό.
  • Απεμπλοκή της χώρας μας από τα πολεμικά παιχνίδια στην Ουκρανία. Να σταματήσει η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνηςαπό το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ με τις πλάτες και της χώρας μας.

Είναι πολλοί οι λόγοι, πολλές οι αιτίες που χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη τη χώρα έχουν αποφασίσει ήδη τη συμμετοχή τους στο φετινό συλλαλητήριο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο πρωθυπουργός παρουσιάζει με θράσος μια «μαγική εικόνα», που συγκρούεται με την άγρια πραγματικότητα που ζει ο λαός.

Γιατί δεν γίνεται να μας λένε ότι «αποδίδουν τα αναχώματα» στην ακρίβεια και ότι «η δύσκολη φάση βαίνει προς το τέλος της» τη στιγμή που ο λαός βλέπει να ανεβαίνουν σε ένα βράδυ οι τιμές από εκατοντάδες φάρμακα, επειδή όπως λέει ο υπουργός Υγείας οι φαρμακοβιομηχανίες θέλουν μεγαλύτερο κέρδος. Δεν γίνεται η τιμή στο ελαιόλαδο να ανεβαίνει 300%, τα κέρδη των σούπερ μάρκετ να εκτοξεύονται κάθε χρόνο και ψηλότερα, και τα λαϊκά σπίτια να κόβουν από το φαγητό τους για να τα βγάλουν πέρα. Δεν γίνεται ο λαός να αγκομαχάει να βγάλει τον μήνα και το κράτος να αυξάνει 40% τους φόρους, για να πιάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν φοροασυλία!

Οι εργαζόμενοι θέλουν τώρα αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο – 5ήμερο για να δουλεύουν σαν άνθρωποι, κόντρα στις Οδηγίες της ΕΕ, στους νόμους της κυβέρνησης, στα «θέλω» της εργοδοσίας. Τώρα απαιτούνται μέτρα για τους λογαριασμούς στο ρεύμα, στο νερό, στην Ενέργεια, που η «πράσινη οικονομία» για την εξασφάλιση των κερδών των μεγάλων μονοπωλίων στην Ενέργεια τους μετέτρεψε σε μόνιμο βραχνά για τις λαϊκές οικογένειες, με τους μισούς να μην μπορούν να τους πληρώσουν.

Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό ο υπουργός Υγείας να λέει ότι στη Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία έχουν περισσότερους γιατρούς απ’ ό,τι στην πανδημία, άρα είναι καλύτερα, ενώ εξακολουθεί  να υπολειτουργεί το  νοσοκομείο με τεράστιες  ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες, νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμη και  στις οργανικές θέσεις.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να δουλεύουμε 6ήμερο, υπερωρίες, Κυριακές, σε 2 δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα και να μην μπορέσαμε οι μισοί να πάμε 3 μέρες διακοπές με τις οικογένειές μας γιατί δεν θα έχουμε να βάλουμε πετρέλαιο τον χειμώνα. Να σακατευόμαστε στους χώρους εργασίας με τα εργατικά ατυχήματα να φτάνουν σε αριθμό ρεκόρ για το πρώτο 6μηνο του έτους μετρώντας 7.800 τραυματισμένους και σακατεμένους εργαζόμενους, δηλαδή περίπου 44 εργατικά ατυχήματα κάθε μέρα.

Ο λαός δεν αποδέχεται αντί για λεφτά σε Παιδεία, Υγεία, Πολιτική Προστασία να δίνονται δις για την στήριξη του κράτος-δολοφόνου Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό και την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν έχουμε κανέναν λόγο να περιμένουμε δήθεν σωτήρες, που πάντα είναι χειρότεροι από τους προηγούμενους, αφού όλοι βασίζουν τις πολιτικές τους στην εξασφάλιση της κερδοφορίας των λίγων. Άλλωστε θυμόμαστε  κάθε πρωθυπουργό και κάθε υποψήφιο αντικαταστάτη του να έρχονται τάζοντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στους εργαζόμενους, και να μοιράζουν όρκους πίστης στο κεφάλαιο. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που ενώ ο κόσμος χάνεται αυτοί ζητούν «να γίνουμε περισσότερο Ευρώπη», λες και οι αντεργατικοί νόμοι δεν έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ, ενώ θέλουν να αναλάβουν και τη διαχείριση του ΓΕΜΗΣΟΕ, του ηλεκτρονικού φακελώματος των σωματείων.

Γιατί κερδισμένοι ήταν και είναι μόνο όσοι βγαίνουν στον δρόμο του αγώνα, ενάντια σε κυβερνήσεις και αφεντικά. Οπως οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, που με τον αγώνα τους ακύρωσαν την απαίτηση της εργοδοσίας για 12ωρο και απέσπασαν ΣΣΕ με αυξήσεις που ξεπερνούν τις αντίστοιχες των τελευταίων 11χρόνων. ‘Η όπως οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, που θα βρίσκονται κι αυτοί στο μεγάλο συλλαλητήριο για να αποδείξουν ότι τίποτα δεν τέλειωσε, ότι ο αγώνας που δίνουν συνεχίζεται με τη στήριξη όλης της εργατικής τάξης.

 

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο των σωματείων στην ΔΕΘ

Σάββατο 7 Σεπτέμβρη – 5.30μ.μ. – Πλατεία ΧΑΝΘ Θεσσαλονίκη

Αναχώρηση από Κομοτηνή 1μ.μ. από το ΣΠΑΘΙ