Στη Βουλή φέρνει η ΚΟ της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ, το θέμα της λήξης της προθεσμίας εγγραφής στο σύστημα IRIS για τους ελευθεροεπαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και την επιβολή προστίμου σε όσους δεν πρόλαβαν να εγγραφούν στο σύστημα.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία αναδεικνύονται οι σοβαρές αρνητικές συνέπειες που θα έχει η επιβολή «τσουχτερού» προστίμου, ύψους 1500€, σε ένα σημαντικό αριθμό ελευθεροεπαγγελαματιών και αυτοαπασχολούμενών, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την εγγραφή στο σύστημα IRIS μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου,  οπότε και έληγε η προθεσμία.

Επειδή κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων για την προστασία τους ερωτάται ο κύριος Υπουργός αν προτίθεται να δώσει παράταση στην προθεσμία εγγραφής στο σύστημα IRIS και να αναστείλει την επιβολή του προστίμου των 1.500 ευρώ, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής από όλους τους υπόχρεους.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ:Αναγκαία η παράταση της προθεσμίας εγγραφής στο σύστημα IRIS για τους ελευθεροεπαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και η μη επιβολή προστίμου.

Η προθεσμία εγγραφής των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στο σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS έληξε χθες, 2 Σεπτεμβρίου 2024. Παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης, σημαντικός αριθμός υπόχρεων δεν έχει ακόμη προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής. Δεδομένων των σοβαρών συνεπειών που θα έχει η επιβολή προστίμου, ύψους 1.500 ευρώ, για τους επαγγελματίες που δεν θα εγγραφούν έγκαιρα, κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων για την προστασία τους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να δώσετε παράταση στην προθεσμία εγγραφής στο σύστημα IRIS για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους;
  2. Προτίθεστε να αναστείλετε την επιβολή του προστίμου των 1.500 ευρώ, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής από όλους τους υπόχρεους;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Οζγκιούρ Φερχάτ

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Μερόπη Τζούφη

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου