Ο Βουλευτής Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφορικά με την εξαίρεση μικρών οικισμών από τις προβλεπόμενες φοροαπαλλαγές, όπως καθορίζονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον κ. Φερχάτ, το νομοσχέδιο παρέχει φοροελαφρύνσεις σε αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, όμως στην πράξη δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες πολλών μικρών κοινοτήτων.
Συγκεκριμένα, σε διάφορους μικρούς οικισμούς της Ροδόπης, όπως στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ασωμάτων του Δήμου Ιάσμου και στις Κοινότητες Μιράνων, Αμαράντων και Ξυλαγανής του Δήμου Μαρωνείας-Σαππών, το σύνολο του πληθυσμού προσμετράται συνολικά ανά δημοτικό διαμέρισμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι μικρών οικισμών, όπως το Ρίζωμα με 252 κατοίκους, να χάνουν την απαλλαγή φόρου, δημιουργώντας αδικίες και ανισότητες που βλάπτουν την τοπική οικονομία και εμποδίζουν την ανάπτυξη και παραμονή τους στην περιοχή.
Ο κ. Φερχάτ υπογραμμίζει ότι οι μικροί αυτοί οικισμοί, παρά τη συνένωσή τους σε ενιαία δημοτικά διαμερίσματα λόγω παλαιότερων διοικητικών αποφάσεων, διατηρούν την ιδιαίτερη πληθυσμιακή τους ταυτότητα και πρέπει να τύχουν των προβλεπόμενων φοροαπαλλαγών βάσει του πραγματικού τους πληθυσμού. Ζήτησε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να επανεξετάσει τον τρόπο υπολογισμού του πληθυσμού για την εφαρμογή των φορολογικών απαλλαγών, ώστε να εξασφαλίζεται η δίκαιη εφαρμογή του μέτρου.
Η ερώτηση του βουλευτή επικεντρώνεται σε τρία βασικά ερωτήματα:
- Αν το Υπουργείο σκοπεύει να προχωρήσει σε μέτρα για τη δίκαιη εφαρμογή φοροαπαλλαγών στους μικρούς οικισμούς.
- Αν υπάρχει πρόθεση επανεξέτασης της πολιτικής υπολογισμού πληθυσμού ώστε να λαμβάνεται υπόψη κάθε οικισμός ξεχωριστά και όχι το σύνολο του δημοτικού διαμερίσματος.
- Αν προβλέπεται ειδική μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση απομακρυσμένων και μειονεκτικών περιοχών ώστε να διατηρηθεί ο πληθυσμός και η οικονομική δραστηριότητα σε αυτές τις κοινότητες.
Ο κ. Φερχάτ δήλωσε: «Η φορολογική πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες των μικρών οικισμών, ώστε οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να μην αντιμετωπίζουν πρόσθετα εμπόδια που υπονομεύουν την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά τους. Είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ίσους όρους φορολόγησης που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα αποτρέψουν την ερήμωση των χωριών μας».
Η πρωτοβουλία του κ. Φερχάτ στοχεύει στην υποστήριξη των κατοίκων των μικρών οικισμών, οι οποίοι, παρά τη γεωγραφική τους απομόνωση, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
05/11/2024
Ερώτηση
Προς τον ΥπουργόΕθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Θέμα: Εξαίρεση κοινοτήτων από την απαλλαγή φόρου λόγω συνένωσης μικρών οικισμών με κοινά δημοτικά διαμερίσματα.
Με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει φοροελαφρύνσεις για αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, ανακύπτει ζήτημα εφαρμογής της διάταξης αυτής σε αρκετές κοινότητες της χώρας. Συγκεκριμένα, σε αρκετές περιπτώσεις μικροί οικισμοί αποτελούν ενιαία δημοτικά διαμερίσματα, τα οποία, παρόλο που κάθε οικισμός από μόνος του δεν υπερβαίνει το πληθυσμιακό όριο, προσμετρώνται ως σύνολο στον υπολογισμό του πληθυσμού.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα εντοπίζονται στην περιοχή της Ροδόπης, όπως:
Το Δημοτικό Διαμέρισμα Ασωμάτων του Δ. Ιάσμου, το οποίο αποτελείται από μικρούς οικισμούς(6 οικισμοί Ασώματοι, Ρίζωμα, Θάμνα, Αγίασμα, Δύμη, Θάμνα). Για παράδειγμα το χωριό Ρίζωμα με 252 κατοίκους, οι οποίοι χάνουν την απαλλαγή λόγω συνένωσης του πληθυσμού σε ένα ενιαίο διαμέρισμα.
Αντίστοιχες περιπτώσεις συναντώνται στην Κοινότητα Μιράνων (χωριά Μίρανα, Σαλμώνη, Βέννα), την Κοινότητα Αμαράντων (χωριά Αμάραντα, Βάκος, Ίσαλο, Καλλιθέα, Πάμφορο) και την Κοινότητα Ξυλαγανής (χωριά Ξυλαγανή, Εργάνη, Νέα Πέτρα) του Δήμου Μαρωνείας-Σαππών.
Η συγκέντρωση των κατοίκων αυτών των οικισμών σε ενιαία δημοτικά διαμερίσματα οδηγεί στην απώλεια του δικαιώματος απαλλαγής που δικαιούνται βάσει του πραγματικού πληθυσμού τους, δημιουργώντας ανισότητες και αδικίες εις βάρος τους.
Επειδή, η φορολογική πολιτική οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μικροί οικισμοί και να διασφαλίζει ότι οι κάτοικοί τους δεν επιβαρύνονται άδικα με φόρους, που υπονομεύουν τις προσπάθειές τους για ανάπτυξη και παραμονή στην περιοχή.
Επειδή, η συνένωση μικρών οικισμών σε ενιαία δημοτικά διαμερίσματα λόγω παλαιότερων διοικητικών αποφάσεων οδηγεί σε στρεβλώσεις στην εφαρμογή των φορολογικών απαλλαγών, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι σε αυτές τις περιοχές να χάνουν φορολογικά κίνητρα που δικαιούνται βάσει του πραγματικού πληθυσμού τους.
Επειδή, η τήρηση ίσων όρων φορολογικής επιβάρυνσης είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μικρών και απομακρυσμένων κοινοτήτων, οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην τοπική οικονομία και συμβάλλουν στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.
Επειδή, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της δίκαιης εφαρμογής φοροελαφρύνσεων σε απομακρυσμένες κοινότητες είναι κρίσιμη για την αποτροπή της ερήμωσης των χωριών και τη διατήρηση του πληθυσμού σε μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας.
Επειδή, η εφαρμογή φορολογικών απαλλαγών που λαμβάνει υπόψη τον πληθυσμό κάθε οικισμού μεμονωμένα, και όχι το συνολικό πληθυσμό του δημοτικού διαμερίσματος, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των μικρών αυτών κοινοτήτων.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο ώστε να εξασφαλιστεί η δίκαιη εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων και απαλλαγή του φόρου επιτηδεύματος σε μικρούς οικισμούς, οι οποίοι διατηρούν ανεξάρτητη πληθυσμιακή ταυτότητα αλλά συνενώνονται σε ενιαία διαμερίσματα λόγω παλαιότερων διοικητικών αποφάσεων;
- Υπάρχει πρόθεση επανεξέτασης της πολιτικής υπολογισμού πληθυσμού, ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός ανά οικισμό και όχι συνολικά ανά δημοτικό διαμέρισμα για την εφαρμογή της φορολογικής απαλλαγής;
- Δεδομένου ότι ορισμένοι οικισμοί που πλήττονται από αυτή την ανισότητα βρίσκονται σε απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές, υπάρχει κάποια πρόβλεψη για ειδική μέριμνα, ώστε να ενισχυθεί η παραμονή και η οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Οζγκιούρ Φερχάτ