Υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται μία σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν τον Αγροτικό κόσμο της περιοχής απέστειλε ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν στον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα με την ευκαιρία της επίσκεψής του στον Ιασμο.
Στο υπόμνημα αναφέρονται τα παρακάτω:
Α) Μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής
Το κόστος της αγροτικής παραγωγής το οποίο αυξάνεται συνεχώς, έχει φτάσει πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαγορευτικό για την συνέχιση της καλλιέργειας και παραγωγής κάποιων αγροτικών προϊόντων, ενώ πολλά άλλα τα καθιστά μη ανταγωνιστικά.
Το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται από:
1. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, που χρησιμοποιείται στον αγροτικό τομέα κυρίως για την άρδευση των ποτιστικών καλλιεργειών. Η αύξηση του τιμολογίου του αγροτικού ρεύματος συντελεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Ζητούμε μείωση της τιμής της κιλοβατώρας του αγροτικού ρεύματος, ή προώθηση δράσεων όπως π.χ. δημιουργία μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους αγρότες, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και τα αγροτικά προϊόντα τους να γίνουν ανταγωνιστικά.
2. Το κόστος πετρελαίου για γεωργική χρήση που επιβαρύνει σημαντικά το συνολικό κόστος. Με τη σταδιακή εξίσωση του συντελεστή Ε.Φ.Κ. του αγροτικού με το κανονικό πετρέλαιο κίνησης, η διαφορά έχει μηδενιστεί και έτσι η φορολογία του πετρελαίου για γεωργική χρήση στη χώρα μας είναι πλέον υψηλότερη σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Αυτό έχει οδηγήσει στην πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους γεωργικής παραγωγής και καθιστά τους Έλληνες αγρότες λιγότερο ανταγωνιστικούς σε σχέση µε τους ευρωπαίους συναδέλφους τους. Ζητούμε την άμεση επαναφορά του φθηνού αγροτικού πετρελαίου μέσω της επιστροφής στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, ώς ίσχυε.
Β) Ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων
Η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τους αγρότες τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ακόμη δυσκολότερη την δυνατότητα καλλιέργειας της γης. Ζητούμε την ανάπτυξη χρηματοδοτικών μέσων κατάλληλης μορφής με στόχο οι αγρότες να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, με χαμηλότερο ύψος επιτοκίων, μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, καθώς και μικρή απαίτηση εγγυήσεων από την πλευρά των τραπεζών, ώστε να έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται μαζικά και από πρώτο χέρι τα εφόδια τους πετυχαίνοντας χαμηλότερες τιμές, για να σταματήσει το φαινόμενο της δέσμευσης της μελλοντικής παραγωγής τους από τους εμπόρους.
Γ) Επίλυση ζητημάτων εργόσημου
Το βαμβάκι, ο καπνός, τα σπαράγγια και οι ελιές είναι οι βασικές καλλιέργειες της περιοχής μας, οι οποίες απαιτούν πολλά εργατικά χέρια. Όμως οι αγρότες της περιοχής δυσκολεύονται να βρουν τα απαραίτητα εργατικά χέρια λόγω του γεγονότος ότι οι ντόπιοι άνεργοι αρνούνται να εργαστούν και να πληρωθούν με εργόσημο γιατί αυτό οδηγεί στην απώλεια των επιδομάτων που λαμβάνουν. Συνέπεια αυτού είναι να μην υπάρχει επαρκής προσφορά εργατικών χεριών και οι αγρότες να αναγκάζονται να πληρώνουν χωρίς εργόσημο για να βρουν εργάτες. Επιπλέον η χρήση του εργόσημου αφορά μόνο τους εργάτες γης και όχι τους χειριστές μηχανημάτων όπως π.χ. γεωργικού ελκυστήρα. Όμως είναι βέβαιο και καθημερινό οι εργάτες να χρειάζεται να χειριστούν και κάποιο γεωργικό μηχάνημα. Ζητούμε την αποσύνδεση του εργόσημου από τη λήψη των επιδομάτων, καθώς και την επέκταση του σε εργάτες που χρησιμοποιούν γεωργικά μηχανήματα για ιδιωτική μόνο χρήση, δηλαδή για την εξυπηρέτηση της εκμετάλλευσης του εργοδότη.
Δ) Προβλήματα κτηνοτρόφων
Και οι κτηνοτρόφοι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν όλα τα ανωτέρω προβλήματα αλλά επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και τις μειώσεις των τιμών στο γάλα και το κρέας. Η περιφέρειά μας έχει την χαμηλότερη τιμή γάλακτος στον παραγωγό, σε σχέση με όλη την επικράτεια Αυτό οφείλεται στις παράνομες Ελληνοποιήσεις προϊόντων (γάλακτος και κρέατος), λόγω ελλιπών ελέγχων στα σύνορα αλλά και εντός Ελλάδας αλλά και στις αθέμιτες πρακτικές που ασκούν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες μέσω της εισαγωγής γάλακτος από τρίτες χώρες, κυρίως των Βαλκανίων και έτσι καθορίζουν κατά το δοκούν τις τιμές. Ζητούμε την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών ώστε να υπάρξει δυνατότητα εντατικοποίησης του ελέγχου της αγοράς γάλακτος και κρέατος από το στάβλο μέχρι τον καταναλωτή
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα των κτηνοτρόφων είναι αυτό της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Μέχρι σήμερα ελάχιστοι είναι οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή μας που έχουν κατορθώσει να αδειοδοτήσουν και να νομιμοποιήσουν τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις. Ζητούμε την τροποποίηση του νομικού πλαισίου ώστε αυτό να απλοποιηθεί και να προσαρμοστεί στην πραγματική κατάσταση των Ελλήνων κτηνοτρόφων και να απλουστευθεί έτσι η διαδικασία αδειοδότησης και νομιμοποίησης σταβλικών εγκαταστάσεων.
Ε) Αποζημιώσεις αγροτών από τον ΕΛΓΑ
Η φετινή παραγωγή των αγροτών υπέστη καταστροφή σε πολύ μεγάλη έκταση λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης τον Ιούλιο. Ζητούμε την όσο το δυνατό καλύτερη αποτίμηση της πραγματικής ζημιάς ανά παραγωγό αλλά και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, ώστε να έχουν τη δυνατότητα ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.
ΣΤ) Παλαιοί αγροτικοί συνεταιρισμοί
Έχουμε την ενημέρωση από τους αγρότες ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλαβε τη λύση και εκκαθάριση των παλιών αγροτικών συνεταιρισμών που ήταν σε αδράνεια πριν το έτος 2013. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει, η διαδικασία. Ζητούμε τη συντομότερη δυνατή διευθέτηση του ζητήματος καθώς δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα κυρίως για τους πρώην Προέδρους των συνεταιρισμών αυτών οι οποίοι φαίνονται υπόλογοι ακόμη στις αντίστοιχες ΔΟΥ.
Ζ) Καλλιέργεια σπαραγγιών
Στην περιοχή μας καλλιεργούνται περίπου 1000 στρέμματα σπαραγγιού, μιας δυναμικής καλλιέργειας με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό αλλά και σημαντικών απαιτήσεων σε κεφάλαιο κίνησης. Ζητούμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ενίσχυσης de minimis (τις λεγόμενες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) λόγω των καιρικών φαινομένων που έπληξαν την καλλιέργεια.
Η) Χρηματοδότηση έργων έγγειων βελτιώσεων
Υπάρχει η ανάγκη χρηματοδότησης του Δήμου μας για την κατασκευή νέων αλλά και τη συντήρηση των υφισταμένων εγγειοβελτιωτικών έργων για τα οποία η αρμοδιότητα έχει περιέλθει στους Δήμους. Υπάρχουν πολλά χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας και πολλά χιλιόμετρα αποστραγγιστικών καναλιών στα οποία είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσες επεμβάσεις για να συνεχίσουν να είναι λειτουργικά. Τα ποσά που απαιτούνται όμως για κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικά για τα πενιχρά οικονομικά του Δήμου μας, με αποτέλεσμα να προβαίνουμε κάθε χρόνο είτε με ίδια μέσα είτε με μικρές αναθέσεις, σε συντήρηση αγροτικών δρόμων και καθαρισμό κάποιων αποστραγγιστικών τάφρων, που αποτελούν όμως ελάχιστο ποσοστό του συνόλου. Στον τομέα αυτό θα μπορούσατε σε συνεργασία με τους συναδέλφους σας στο Υπουργείο Εσωτερικών να προωθήσετε μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ την προκήρυξη μέτρου για την χρηματοδότηση αγροτικών Δήμων για την συντήρηση αγροτικών δρόμων (όχι ασφαλτόστρωση) και τον καθαρισμό αποστραγγιστικών τάφρων,
Επιπλέον είναι απαραίτητο να γίνουν και έργα εξοικονόμησης νερού μιας και έχουμε την τύχη στην περιοχή μας να έχουμε νερά, ποταμός Κομψάτος, χείμαρροι, αλλά μένουν ανεκμετάλλευτα. Ζητούμε να τεθεί σε εφαρμογή και να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα εγγειοβελτιωτικών έργων ειδικότερα στην άρδευση, καθώς αυτή αυξάνει εντυπωσιακά την παραγωγή και αποτελεί βασική προϋπόθεση για σωστό και μακροχρόνιο προγραμματισμό της καλλιέργειας και εξασφάλισης της σταθερότητας της παραγωγής.
ΜΕ ΤΙΜΗ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΜΟΥΝΙΝ ΟΝΤΕΡ