Αρνητική ήταν η απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου στην ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου, για το αν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία κτηματογράφησης για τις περιοχές της ΠΕ Ροδόπης που έληξε στις 31/10/2019 και αν θα χορηγηθεί αναδρομική παράταση της κτηματογράφησης στις περιοχές Αιγείρου και Μέσης της Π.Ε. Ροδόπης.
Η παραδοχή του υφυπουργού ότι «η σημερινή Κυβέρνηση αποφάσισε να µη συνεχίσει τη διαδικασία των συνεχών παρατάσεων» αποδεικνύει ότι δεν αντιλαμβάνεται το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Π.Ε. Ροδόπης ως προς τη διαδικασία κτηματογράφησης των ακινήτων που διαθέτουν σε αγροτικούς και απομακρυσμένους, κατά το πλείστον, οικισμούς της περιοχής.
Όπως δήλωσε ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έλαβε υπόψη του ότι τα σοβαρά προβλήματα υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών δεν οφείλονται πρωτίστως σε αδράνεια ή υπαιτιότητα των υπόχρεων πολιτών, αλλά στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα εντοπισμού και αναγνώρισης των ιδιοκτησιών τους, αφού αυτές προέρχονται κατά κύριο λόγο από άτυπες συμφωνίες, διανομές, κληρονομικές διαδοχές, κα, λόγω και της ιδιαίτερης πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής. Προβλήματα που επιτείνει η ύπαρξη της γνωστής γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση της υποβολής των σχετικών δηλώσεων ιδιοκτησίας εντός των στενότατων χρονικών ορίων, που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις».
Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κτηματολογίου Δημήτρης Σταθάκης, το ποσοστό των δικαιωμάτων που έχει συλλεχθεί ως σήμερα στην ΠΕ Ροδόπης είναι μόλις 45%, ενώ την ίδια στιγμή διατείνονται στην κυβέρνηση ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι κατά κοινή ομολογία έργο υποδομής εθνικής σημασίας.
Στην ΠΕ Ροδόπης με την λήξη τη προθεσμίας στις 31/10/2019 τα ήδη σοβαρά προβλήματα κτηματογράφησης των ακινήτων στην Π.Ε. Ροδόπης επιδεινώνονται περαιτέρω. Επιπλέον λόγω μη εμπρόθεσμης υποβολής της σχετικής δήλωσης ακίνητης περιουσίας οι πολίτες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις προβλεπόμενες σοβαρότατες συνέπειες όπως πρόστιμα, απώλεια ακίνητης περιουσίας κα. Συνέπειες που άλλωστε δεν τους αναλογούν καθ’ ολοκληρία. Άλλωστε, όπως παραδέχεται ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπνέει σε λίγες μέρες, συγκεκριμένα στο τέλος του Δεκεμβρίου, η περίοδος «γκρίζας ζώνης» και αρχίζει η επιβολή προστίμων.