Αλλη μία πολιτιστική εκδήλωση φαίνεται να είναι στόχος της διοίκησης του Δήμου Ιάσμου , μετά το Φεστιβάλ Τσίπουρου και της γιορτής Κερασιού, που δείχνουν να έχουν εδραιωθεί στo  πέρασμα των χρόνων. Η νέα διοίκηση έχει καταλάβει από νωρίς τη σημασία ύπαρξης και αναβάθμισης των πολιτιστικών εκδηλώσεων και από ότι φαίνεται έχει ως στόχο την βελτίωση των δύο μεγάλων εκδηλώσεων και τη θέσπιση του Φεστιβάλ Ειρήνης , ένα θεσμό που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση  του Οντέρ Μουμίν. Πληροφορίες του maron news αναφέρουν τη πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Ειρήνης το ερχόμενο καλοκαίρι με τη Γλυκερία και την Ντιλέκ Κοτς να ανεβαίνουν στη μουσική σκηνή που θα στηθεί στον Ιασμο.

Η ΝΤΙΛΕΚ ΚΟΤΣ κατάγεται από την Αττάλεια της Τουρκίας. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Σημαντικός σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία υπήρξε η συμμετοχή της στο soundtrack της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» όπου ερμήνευσε και έγραψε τους στίχους του τραγουδιού «Baharat, tarçın ve buse»(μπαχάρι, κανέλλα και φιλί) σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, το 2003.
Συνεργάσθηκε δισκογραφικά, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικά ονόματα από τον χώρο της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, όπως οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Βασίλης Λέκκας, Έλλη Πασπαλά, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Γιώργος Καζαντζής, Ορφέας Περίδης, Κώστας Φαλκώνης ,  Αρετή Κετιμέ,  Σοφία Νάτσιου και άλλοι. Εκτός από παραδοσιακά, τραγουδάει έντεχνα και λαϊκά τραγούδια των δύο λαών.