Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε ερώτηση με την οποία εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί τα μέτρα ελέγχου για όσους εποχιακά εργαζόμενους επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες στη Θράκη, είναι ανεπαρκή και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Ως εκ τούτου, επισημαίνει, πως ο κίνδυνος διάδοσης του ιού είναι άμεσος και ορατός, υπογραμμίζοντας ότι πέραν της ατομικής ευθύνης των πολιτών, πρωτίστως υπάρχει η ευθύνη του κράτους. Ο βουλευτής ζητά από τους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αποτρέψουν την διασπορά του ιού στη Θράκη.

Aκολουθεί η ερώτηση.

Προς: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Υπουργό Υγείας

Θέμα: Μέτρα εφαρμογής οδηγιών για μη περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό

 

Μετά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, που διαμένουν προσωρινά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο ως εποχιακά εργαζόμενοι, όπως επίσης και σημαντικός αριθμός σπουδαστών και μαθητών σε χώρες της Ευρώπης αλλά και σε γειτονικές όπως Τουρκία και Βουλγαρία, επέστρεψαν εσπευσμένα στη Θράκη και ιδιαίτερα στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.

Στους συμπολίτες μας αυτούς κατά την είσοδο τους στην χώρα μας, αφού καταγράφηκαν τα ακριβή στοιχεία τους, τους δόθηκαν οδηγίες και συστάσεις  για οικειοθελή 14ήμερη κατ΄ οίκον απομόνωση, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού, χωρίς όμως ταυτόχρονα να προβλεφθούν και οι αναγκαίοι εκείνοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών που και ο ίδιος ο ΠΟΥ επιβάλλει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η διαδικασία ελέγχου διά τηλεφώνου που επιλέχτηκε από τον ΕΟΔΥ είναι εκ των πραγμάτων ανεπαρκής και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Ενώ την ίδια στιγμή αυτοδιοικητικές δομές, κρατικές υπηρεσίες, που εμπλέκονται άμεσα στην διαχείριση του όλου προβλήματος, όπως η Πολιτική Προστασία των Περιφερειών και των Δήμων καθώς και οι Αστυνομικές Αρχές αγνοήθηκαν πλήρως με άμεσο κίνδυνο, λόγω της μη εφαρμογής των οδηγιών, να υπάρξει διασπορά του ιού στην περιοχή της Θράκης.

Επειδή η χώρα βρίσκεται εν μέσω πρωτόγνωρης επιδημικής έξαρσης και πέραν της ατομικής ευθύνης των πολιτών, πρωτίστως υπάρχει η ευθύνη της οργανωμένης Πολιτείας.

Επειδή ο κίνδυνος διασποράς του ιού για τους λόγους που προαναφέρθηκαν είναι άμεσος και ορατός στην περιοχή της Θράκης.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί

-Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε άμεσα ώστε να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος;

-Είναι στις προθέσεις σας να ενεργοποιήσετε την Πολιτική Προστασία Περιφερειών και Δήμων όπως και τις Αστυνομικές Αρχές για την εφαρμογή των μέτρων που έλαβε το κράτος;