Μετά την συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τις εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 78 των Κοινωνικών Επιστημών κ.κ. Βάσω Ελευθεράκη και Ευαγγελία Θωμαΐδου και σε συνεργασία πάντοτε με την αρμόδια τομεάρχη Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε  ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με θέμα ” Κατάργηση της Πολιτειακής Παιδείας και των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο”.

Πρόκειται για μεγάλο θέμα που αφορά την απειλούμενη εξάλειψη των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου, λες και πρόκειται για την κυβέρνηση ζήτημα ήσσονος σημασίας, σε μια εποχή που τίθενται τεράστια ζητήματα για την ποιότητα του πολιτεύματος, για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, με Υπουργική Απόφαση καταργήθηκαν στη Β΄ Λυκείου, όπου τα παιδιά παίρνουν το δικαίωμα Ψήφου και προετοιμάζεται η Βουλή των Εφήβων, το “Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία” (γενικής παιδείας, πρώην Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος) και το “Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών” (κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών) και αφαιρείται 1 ώρα Πολιτικής Παιδείας στην Α΄ Λυκείου. Τέλος, στην Γ΄ Λυκείου με τον ν. 4692/2020 καταργείται η “Κοινωνιολογία” που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα έως και το τρέχον σχολικό έτος.

Τα ερωτήματα που τίθενται από τους δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προς την κ Κεραμέως είναι τα ακόλουθα:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αποκατάσταση της Πολιτειακής Παιδείας και των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών κατεύθυνσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα ωρολόγια προγράμματα;

2. Είναι στις προθέσεις του υπουργείου η άμεση διόρθωση της κατάργησης της Πολιτειακής Παιδείας και των μαθημάτων Κοινωνικών Σπουδών με την επαναφορά τους στα ωρολόγια προγράμματα από το αμέσως επόμενο σχολικό έτος 2021-22.

3. Με ποια αιτιολόγηση και τεκμηρίωση έγινε η αφαίρεση αυτή από τα ωρολόγια προγράμματα του τρέχοντος σχολικού έτους και ποια είναι η στρατηγική και η στόχευση του υπουργείου σας με την κατάργηση αυτή από το Λύκειο;