Ανακοίνωση της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ
Για το εργατικό ατύχημα σε εργοτάξιο για το φυσικό αέριο

Άλλο ένα εργατικό ατύχημα, ευτυχώς όχι θανατηφόρο, έρχεται να προστεθεί στην λίστα των εκατοντάδων ατυχημάτων που συμβαίνουν στους χώρους εργασίας σε όλη τη χώρα ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, που πλέον είναι κανόνας μέσα στους χώρους εργασίας και όχι εξαίρεση.

Η ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ εύχεται καλή ανάρρωση στους τρεις εργάτες που τραυματίστηκαν την Τετάρτη εν ώρα εργασίας στο εργοτάξιο για το φυσικό αέριο στον Ροδίτη του Δήμου Κομοτηνής.

Οι ευθύνες, τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες! Η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων οδηγεί σε αυτά τα εγκλήματα, αφού επί της ουσίας το κράτος μέσα από ένα τεράστιο πλέγμα αντεργατικών νόμων παρέχει μια έμμεση «ασυλία» στην εργοδοσία. Πάνω σε αυτό το αντεργατικό πλαίσιο στηρίζεται και η καπιταλιστική ανάπτυξη, είτε αποκαλείται ανάπτυξη “για όλους”, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, είτε “δίκαιη”, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μέτρα προστασίας διαρκώς πετσοκόβονται, η υγιεινή και η ασφάλεια «κοστίζουν» για την εργοδοσία, ενώ, οι όροι δουλειάς, η εντατικοποίηση, τα εξαντλητικά ωράρια φέρνουν καθημερινά τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την εξουθένωση, μεγαλώνοντας κι άλλο τους κινδύνους. Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι από το κράτος είναι ανύπαρκτοι, αφού σταδιακά αποψιλώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, το ΣΕΠΕ υποβαθμίζεται, τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων υπολειτουργούν.

Άμεσα να διερευνηθεί το εργατικό ατύχημα και να αποδοθούν ευθύνες
• Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλες τις εργασίες στο δίκτυο εγκατάστασης φυσικού αερίου.
• Να στελεχωθούν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί και να εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής μας να μην δείξουν καμία ανοχή, να οργανωθούν στα σωματεία τους και να διεκδικήσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας τον δρόμο της ανατροπής. Σε αυτόν τον δρόμο το ΚΚΕ ρίχνει όλες του τις δυνάμεις.