Από σήμερα οι επισκέπτες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά την μόνιμη πλέον έκθεση αντικειμένων του Νέστορος Τσανακλή. Επιστολές , κείμενα , διαφημιστικά έντυπα των προιόντων του , αλλά και εμπορικά προιόντα της τότε εποχής τοποθετήθηκαν στις προθήκες της βιβλιοθήκης. Ολα αποτελούν αποτέλεσμα της συλλογής του Βασίλη Αιβαλιώτη συνταξιούχου Λέκτορα του ΔΠΘ που συγκέντρωσε σε βάθος χρόνου και αρχίζει σταδιακά να παρουσιάζει.

Τον χαρακτηρίζει ως επιτυχημένο επιχειρηματία που ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα  στρίβοντας τσιγάρα στο Σουέζ και πουλώντας τα , και καταλήγει να έχει εργοστάσια στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Ο Νέστορας Τσανακλής γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1841 από μικροαστική οικογένεια. Τότε η Κομοτηνή είχε 10-12 χιλιάδες κατοίκους. Δεκαπέντε ετών ο Τσανακλής ξενιτεύεται στην Αίγυπτο όπου γίνεται βιομήχανος με το εμπόριο καπνού και τσιγάρων. Το 1859 φέρνει καπνό και εργάτες από τη Θράκη και ιδρύει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων στο Σουέζ. Γυρίζει στην Κομοτηνή το 1859.

Με δαπάνες του Τσανακλή το διάστημα 1906-1907 ανοικοδομήθηκε η Τσανάκλειος Σχολή και λειτούργησε πρώτη φορά το 1908 με τη μεταφορά της Αστικής Σχολής Αρρένων (Αρρεναγωγείο ή Σχολαρχείον). Το κτήριο κόστισε 10.000 Οθωμανικές χρυσές λίρες και για τη συντήρηση και μισθοδοσία του σχολείου ο Τσανακλής διέθετε κάθε χρόνο 300 χρυσές λίρες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον  Δήμο Κομοτηνής , τη ΔΚΕΠΠΑΚ , τον  Σύλλογο περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου και τον  Σύλλογο Συνοικίας Ρέμβης.