Η Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής, υπενθυμίζει τις βασικές αρχές ορθής διαχείρισης απορριμάτων, προκειμένου να γίνουν καθημερινή συνήθεια όλων μας.

1) Συσκευάζουμε τα οικιακά μας απορρίμματα σε ανθεκτικές σακούλες, στεγνές, καλά δεμένες και τις τοποθετούμε μέσα στους κάδους απορριμάτων, κυρίως τις βραδινές ώρες, λίγη ώρα πριν την αποκομιδή τους από τα απορριμματοφόρα του Δήμου.
2) Δεν αφήνουμε απορρίμματα έξω από τους κάδους, καθώς επιβαρύνουμε την υγεία μας, το περιβάλλον και την εικόνα της πόλης.
3) Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης απορρίπτουμε μόνο ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί κλπ) όχι οικιακά απορρίμματα, διότι ακυρώνουμε όλη την προσπάθεια ανακύκλωσης.
4) Συμπιέζουμε τις χάρτινες κούτες σε δέματα, για να μειώνουμε τον όγκο τους.
5) Δεν μετακινούμε τους κάδους από τις οριοθετημένες θέσεις τους.
6) Δεν παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας μπροστά από τους κάδους. Την ίδια στιγμή, ένα απορριμματοφόρο ίσως δεν μπορέσει να φτάσει μέχρι τον κάδο που «κλείνουμε».
7) Βγάζουμε βόλτα τα αγαπημένα μας κατοικίδια αλλά θυμόμαστε να περισυλλέξουμε τα περιττώματά τους από τα πεζοδρόμια και τα πάρκα.
8) Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, στρώματα, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές κλπ) σε δρόμους και πεζοδρόμια, χωρίς προηγουμένως να έχουμε επικοινωνήσει με τον Δήμο μας, για να προγραμματισθεί η απόσυρσή τους. (Τηλ. 2531022810)
9) Συγκεντρώνουμε τα προϊόντα των κλαδεμάτων σε δέματα και τα ξερά φύλλα και άνθη, σε μαύρες ανθεκτικές σακούλες.
10) Δεν αφήνουμε μπάζα και οικοδομικά υλικά ανακαίνισης σε δρόμους και πεζοδρόμια. Το πιθανότερο είναι ότι εμείς οι ίδιοι θα πέσουμε πάνω τους περνώντας. Φροντίζουμε να νοικιάζουμε τους ειδικούς κάδους οικοδομής από εταιρίες, προκειμένου να μεταφερθούν σε περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους χώρους ανακύκλωσης. Η περισυλλογή τους δεν αποτελεί υποχρέωση του Δήμου.
11) Δεν στολίζουμε με αφίσες και αυτοκόλλητα τις κολώνες, τα παγκάκια και τους κοινόχρηστους χώρους. Μπορούμε να στολίσουμε τη βιτρίνα του καταστήματός μας.
12) Δεν αφήνουμε το παλιό μας αυτοκίνητο ή δίκυκλο στο πεζοδρόμιο. Αν δε το χρειαζόμαστε πια, ενημερώνουμε την Υπηρεσία Καθαριότητας για την απόσυρσή του.

Εμείς προσπαθούμε!
Εσείς μπορείτε να βοηθήσετε?
Για να επιτύχει η προσπάθειά μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση και ευαισθητοποίηση η κοινωνική συνείδηση και ενεργός συμμετοχή όλων.

Η ανακύκλωση είναι αναγκαιότητα.
Μπορεί να γίνει καθημερινή συνήθεια σε όλα τα λεγόμενα «ρεύματα».
Στο χαρτί, τις συσκευασίες, το γυαλί, το πλαστικό, τα ρούχα, τα υπολείμματα φαγητών και έτσι συμβάλλουμε στη μείωση του όγκου των απορριμάτων, με θετικές συνέπειες στο περιβάλλον που ζούμε.

Εμείς προσπαθούμε!
Εσείς μπορείτε να βοηθήσετε?