ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΚΑΡΩΝΗΣ – Το ιστορικό της διάσωσης της ιστορικής σημαίας.

O Νίκος Μακαρώνης εγγονός του Νικόλαου Μακαρώνη , αφηγείται, πως ο παππούς του διέσωσε την ιστορική σημαία της Κομοτηνής, που σήμερα 14 Μαίου 2024 κυματίζει περήφανα στο Ηρώο της Κομοτηνής.

 

Το ζεύγος Σωτηρίου και η Σοφίας Μακαρώνη εκ της Βολισσού της Χίου,
εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη όπου έκαναν έξι τέκνα, εις εξ αυτών και ο
παππούς μου Νικόλαος Μακαρώνης, γεννηθείς το 1897 (απεβ. 1972).

Το 1915 αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο Κωνσταντινουπόλεως και ενεγράφη στο φυσικομαθηματικό τμήμα του πανεπιστημίου, από όπου μετά από 6 μήνες
μετανάστευσε στο Παρίσι (Γαλλία) όπου παρέμεινε μέχρι το 1920.

Εκεί τιμήθηκε από την Γαλλική κυβέρνηση για την εθελοντική προσφορά του. Επέστρεψε στην Ελλάδα προκριμένου να συμμετάσχει στην Μικρασιατική εκστρατεία.

Εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή με την μητέρα του Σοφία και την μικρή του αδελφή Ελένη, και νυμφεύτηκε την Ευγενία Χριστίδου εκ Ανδριανουπόλεως απόφοιτος Ζαππείου παρθεναγωγείου, και απέκτησαν 3 τέκνα, εις εξ αυτών ο πατέρας μου Σωτήριος Μακαρώνης( 1930-2020).

Εργάσθηκε ως Διοικητικός Υπάλληλος στον Δήμο Κομοτηνής.

Κατά την είσοδο των Βουλγάρων στην Ροδόπη και όσο το Δημαρχείο τελούσε υπό
Ελληνική Διοίκηση, ο Μακαρώνης Νικόλαος, pήρε την ιστορική σημαία από το έπιπλο όπου φυλασσόταν και συγκεκριμένα από το γραφείο πρωτοκόλλου όπου εργαζόταν και την
μετέφερε στο σπίτι του. Εκεί την έκρυψε μέσα στο στρώμα του υιού του.

Οι Βούλγαροι κατακτητές – επικοιστές, λόγω της σκληρής πιέσεως στον Νικόλαο Μακαρώνη (φυλάκιση, ξυλοδαρμοί, απειλές, κλπ) τον ανάγκασαν να φύγει μαζί με την οικογένειά του στην Θεσσαλονίκη (το 1943;), παραδίδοντας την σημαία για την φύλαξή της στον συμπολίτη του Δ. Παπαναστασίου (;).

Μετά την απελευθέρωση το 1944 επέστρεψε στην Κομοτηνή για να αναλάβει τα καθήκοντά του στον Δήμο, παραδίδοντας την ιστορική σημαία της Κομοτηνής στον τότε Δήμαρχο Χρήστο Μαρκίδη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ΄ αριθμ. 101/1946 απόφασή του εξέφρασε την πλήρη
ευαρέσκειά του και με την 122/1990 πλατεία στην περιοχή ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ της Κομοτηνής
ονομάσθηκε Πλατεία Νικολάου Μακαρώνη.

Στις 16-02-1960 το Ελληνικό κράτος του απένειμε τον Αργυρό Σταυρό του Ημετέρου Τάγματος του Γεωργίου του Α΄, ενώ στις 19-04- 1964 του απενεμήθη από τον Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης Βραβείο Αγάπης π.τ. Πατρίδας μετά Χρυσού Μεταλλίου.