KKE   ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα:Προβλήματα στην εφαρμογή της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο Κομοτηνής της Π.Ε. Ροδόπης.

Οξύνεται χρόνο με το χρόνο, το πρόβλημα της εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Η κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, δεν προέβλεψαν καμία γενναία κρατική χρηματοδότηση, για την ίδρυση, λειτουργία νέων νηπιαγωγείων, μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, αντίθετα μάλιστα μείωσαν το ΠΔΕ κατά 50 εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένες τις επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς, για μέτρα προστασίας από την πανδημία, αναδεικνύεται ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και σε αυτόν τον τομέα απέχουν παρασάγγας από τις πραγματικές ανάγκες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των έργων της κυβέρνησης που διατείνεται για την ετοιμότητα της στο άνοιγμα των σχολείων, αποτελεί η εφαρμογή της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο Κομοτηνής. Από το σχολικό έτος 2020-2021 βρίσκει δεκάδες προνήπια και νήπια (Νηπιαγωγεία: 8ο, 6ο, 7ο, 11ο, 12ο) να στοιβάζονται κυριολεκτικά, σε αίθουσες εκδηλώσεων δημοτικών σχολείων, είτε σε μικρές αίθουσες με υπερπληθή τμήματα 24-25 παιδιών. Σε αίθουσες, αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, έχουν μετατραπεί ακόμα και διάδρομοι ή άλλοι βοηθητικοί χώροι. Πρόκειται για άκρως επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών αλλά και των οικογενειών, καθώς φτάνουν να στοιβάζονται ακόμα και 50 νήπια σε μία αίθουσα τη στιγμή που το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τα τμήματα νηπιαγωγείου είναι 25 μαθητές, ενώ κατά την περίοδο της πανδημίας οι ειδικοί προτείνουν τμήματα των 15 μαθητών.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τη στέγαση της προσχολικής αγωγής, δόθηκε η «δυνατότητα» για μαζική τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών παντού, ακόμα και σε αυλές σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ακόμα και για αυτό το αναχρονιστικό και αντιπαιδαγωγικό μέτρο, καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα. Σήμερα, στο Δήμο Κομοτηνής, 9 με 11 προκάτ αίθουσες, που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών στέγασης για την προσχολική αγωγή, θα είναι έτοιμες, στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα Νοέμβρη, μιας και κατασκευάζονται αυτή την περίοδο. Οι αίθουσες αυτές προβλέπεται να εγκατασταθούν σε υφιστάμενα σχολικά κτίρια.
Το παράδειγμα του 12ου Νηπιαγωγείου είναι ενδεικτικό της απαράδεκτης κατάστασης. Οι γονείς δύο τμημάτων τους, ενημερώθηκαν λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς ότι επειδή εφαρμόζεται υποχρεωτική προσχολική αγωγή (στην πραγματικότητα επειδή το ίδιο το κράτος δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική μέριμνα για την εφαρμογή της), το Νηπιαγωγείο βρέθηκε με 50 υπεράριθμους μαθητές που δεν μπορεί να στεγάσει. Έτσι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Δημοτική Αρχή αποφάσισαν να ενώσουν το 4ο και 5ο τμήμα και να τα στεγάσουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του 11ου Δημοτικού σχολείου μέχρι την άφιξη και τοποθέτηση των προκάτ αιθουσών, δηλαδή τα μέσα Νοέμβρη στην καλύτερη περίπτωση, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα στους γονείς των νηπίων, να μην τα στείλουν στο σχολείο και να μην πάρουν απουσίες, μέχρι να έρθουν οι προκάτ αίθουσες.
Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι έχει εκλείψει κάθε έννοια παιδαγωγικής και ουσιαστικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών προσχολικής ηλικίας, πολύ περισσότερο που μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών, όχι λόγω πανδημίας, αλλά γιατί είναι άθλιες οι συνθήκες και δεν εξασφαλίζουν ούτε κατ’ ελάχιστο τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής για τους μικρούς μαθητές.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
• Να δοθεί γενναία έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για να εξασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη φοίτηση όλων των παιδιών στα νηπιαγωγεία του Δήμου Κομοτηνής, με 15 παιδιά ανά τάξη, σε κατάλληλες αίθουσες, σύγχρονα κτίρια, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, μόνιμες καθαρίστριες, μόνιμο βοηθητικό προσωπικό.
• Να δοθεί έκτακτο κονδύλι για επάρκεια Μέσων Ατομικής Προστασίας.
• Να γίνουν όλοι οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί όλου του αναγκαίου προσωπικού να καλυφθούν όλα τα κενά (σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό), με 15 παιδιά ανά τμήμα και με ουσιαστική λειτουργία του ολοήμερου νηπιαγωγείου.
Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας