Μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το σήμερα και το αύριο του τοπικού επιχειρείν, προκάλεσε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Κατσιμίγας, κατά την επίσκεψή του το απόγευμα της Πέμπτης, 18 Απριλίου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης.
Τον επικεφαλής του συνδυασμού Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης, ο Γενικός Γραμματέας, Σάκης Δεμίρης, ο Ταμίας, Κυριάκος Δραγουμάνης, και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, Γρηγόρης Τζενετίδης, ενώ παρούσα ήταν και η πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ξάνθης, Μαίρη Τσιακίρογλου. Στη συζήτηση που διήρκησε περίπου δύο ώρες, συμμετείχαν επίσης οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ροδόπης Αποστόλης Κουτάβας, Κική Παιδαράκη, Κοσμάς Παπαχρήστου, Ταχήρ Ταχήρ και Χρήστος Χατζηπέμου.
Ο κ. Κατσιμίγας και τα μέλη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατέγραψαν τα προβλήματα της τοπικής αγοράς και αφουγκράστηκαν τις αγωνίες των εκπροσώπων της, ενώ παρουσίασαν αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο συνδυασμός, με στόχο την ενίσχυση και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.
Ένα από τα βασικά ζητούμενα για τους επαγγελματίες και τους εμπόρους της περιοχής μας, είναι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος και η ουσιαστική αξιοποίησή του για την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας. Ο κ. Κατσιμίγας είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι η διασυνοριακότητα είναι το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειάς μας και να επαναλάβει ότι προτεραιότητά του θα είναι η εκμετάλλευση των πολλαπλών αναπτυξιακών προοπτικών που αυτή δημιουργεί. Στο πλαίσιο αυτό, διεμήνυσε ότι θα διεκδικήσει σθεναρά την άρση της απαγόρευσης διέλευσης λεωφορείων από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, μια εξέλιξη που θα επιτρέψει μαζικές μετακινήσεις τουριστών από τη Βουλγαρία και από την υπόλοιπη βαλκανική χερσόνησο προς την περιοχή μας.
Αντικείμενο προβληματισμού αποτέλεσε το ζήτημα των υποδομών που διαθέτει ο τόπος μας για τη φιλοξενία και την άρτια εξυπηρέτηση των αναγκών των τουριστών. Εκτενής συζήτηση έγινε, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου του Νομού Ροδόπης, για τη συστηματική και εύρυθμη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής και για την ανάγκη αύξησης των κλινών σε τουριστικά καταλύματα. Για το οδικό δίκτυο, αρμοδιότητας της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο κ. Κατσιμίγας έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι προτεραιότητά του θα είναι η συστηματική συντήρησή του και η αποκατάσταση, όπου είναι απαραίτητη. Όσον αφορά στη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας προκρίνει τη σύσταση Οργανισμού, τη δημιουργία ενός σταθερού μηχανισμού συντήρησης της υποδομής και τη φιλοξενία υψηλού επιπέδου παραγωγών, που θα αποφέρουν έσοδα ικανά να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της.
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι οι προσδοκίες από τον τουρισμό δεν πρέπει να εξαντλούνται στην επισκεψιμότητα που δέχεται η περιοχή μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Πάγια θέση του κ. Κατσιμίγα είναι ότι μπορεί να επιτευχθεί τουρισμός 12 μήνες τον χρόνο, με την αξιοποίηση των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων και του φυσικού κάλλους που διαθέτει ο τόπος μας. Για το σκοπό αυτό, έχει θέσει ως προτεραιότητα την υλοποίηση δράσεων για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μέσω της ανάδειξης των αξιόλογων προορισμών και της ένταξής τους σε ελκυστικά τουριστικά πακέτα.
Τα μέλη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας και οι εκπρόσωποι της αγοράς συζήτησαν επίσης για τους τρόπους αντιμετώπισης του παρεμπορίου, που πλήττει πολύ έντονα την τοπική οικονομία, καθώς και για την αναγκαιότητα στήριξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή συνεργασία, για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων και για τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα επιτρέψουν την ανάταξη του τοπικού επιχειρείν.