Παραμονή των Θεοφανείων οι Ασκητές  του Δήμου Μαρωνείας Σαπών γέμισαν από κόσμο, για να παραβρεθούν στον εσπερινό και στην αρτοκλασία στον Ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια να δουν από κοντά το έθιμο του ΣΑΓΙΑ που αναβίωσε στο χωριό από τον Σύλλογο Καππαδοκών και Μικρασιατών Ροδόπης «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» και τον Λαογραφικό Σύλλογο Ασκητών.

Το έθιμο το έφεραν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες. Η λέξη ΣΑΓΙΑ σημαίνει την εξύψωση, σκέπη και προστασία , με το έθιμο να έχει τις ρίζες του στα πολύ παλιά χρόνια όπου η πυρολατρεία κυριαρχούσε στην μακρινή Ανατολία.

Αυτοί που έπαιρναν μέρος στην διαδικασία για την πυροδοσία ήταν συνήθως οι νεότεροι ,ή αρραβωνιασμένοι ,ή ξενιτεμένοι που είχαν έρθει στα χωριά τους για τις γιορτές.

Κατά το έθιμο , οι νέοι , περνούν από τις γειτονιές και μαζεύουν παλιά πράγματα που δίνουν φλόγα όταν καίγονται. Ολα όσα μαζεύονται γίνονται σωρός στην μέση της αλάνας , και μετά τον εκκλησιασμό ο κόσμος μαζεύεται γύρω από το ΣΑΓΙΑ  και γίνεται η διαδικασία για την πυροδοσία. Οποιος προσφέρει πιο πολλά χρήματα , γίνεται πυροδότης και βάζει την φωτιά σταυρωτά.

Οταν φουντώσει η φωτιά , οι παρόντες χαίρονται και πιάνονται σε κυκλικό χορό με τραγούδια από  τις παλιές πατρίδες, ενώ όταν οι φλόγες ηρεμίσουν , οι νέοι πηδούν πάνω από την θράκα, γιατί λέγεται ότι αυτό κάνει καλό στην υγεία.

Οσοι αποχωρούν , παίρνουν μαζί τους μια θράκα και με αυτή την καρβουνιά σταυρώνουν τα πανωθύρια από τις πόρτες τους.

Παρόντες ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος , ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Απόστολος Ιωάννου, οι βουλευτές Ροδόπης  Ευριπίδης Στυλιανίδης και Δημήτρης Χαρίτου , ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Ταπατζάς.

Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΦΑΡΑΣΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

         
                ΤΟ ΑΝΑΜΑ ΤΟΥ ΣΑΓΙΑ. ΠΛΕΙΟΔΟΤΗΣΕ Ο ΑΝΑΝΙΑΣ ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και ΙΩΑΝΝΗΣ