Ομόφωνα αρνητική η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ στην εξόρυξη μεταλλευμάτων από το κοίτασμα Rozino Tintyava PLA που βρίσκεται στον δήμο Ivaylovgrad, στην περιοχή Haskovo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας διασυνοριακής εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Κατά την συνεδρίαση  πήραν τον λόγο το μέλος της διανομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης Εβρου κατά της εξόρυξης Ανέστης Στρατιάδης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Ακης Παρασκευόπουλος.
Επίσης τοποθετήθηκαν ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Επικεφαλής της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης Χρήστος Μέτιος, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Στέργιος Ηλιόπουλος και ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Διονύσης Κλάδης.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ: “Εμείς πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα γιατί γίνεται δίπλα σε ένα ποτάμι, τον Λευκό Ποταμό, ο οποίος καταλήγει στο Ερυθροπόταμο και τελικά στον Εβρο”.

ΑΚΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: “Το ΤΕΕ Θράκης σύστησε ομάδα εργασίας επιστημόνων για την αξιολόγηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εξορυκτική δραστηριότητα στο Rozino.  Αποτελεί μία μελέτη που έχει ακολουθήσει τους κοινούς επιστημονικούς κανόνες, αλλά αφορά το πρώτο στάδιο , χωρίς να αναφέρει που θα γίνεται η κυάνωση”.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ: “Η υπηρεσία διαπίστωσε ότι υπάρχουν σοβαρά και σημαντικά επιστημονικά κενά και αβεβαιότητες κυρίως προς την προστασία των υδάτων, την ασφάλεια της εγκατάστασης αποβλήτων, τις πιθανές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα και την δημόσια υγεία”.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΤΙΟΣ: “Μια πιθανή υπερχείλιση λόγω έντονων καιρικών φαινομένων θα μπορούσε να προκύψει σημαντικός κίνδυνος και να υπάρξουν καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, υποδομές ύδρευσης και στο περιβάλλον”.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: “To υπουργείο και οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχει παρουσιαστεί καμιά ποσοτική τεκμηρίωση που θα αποδεικνύει ότι δεν θα υπάρχει διαρροή προς τα Ελληνικά επιφανειακά και υπόγεια ύδατα”.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΛΑΔΗΣ: “Oι επιπτώσεις αφορούν τον λαό της Βουλγαρίας αλλά και της Ελλάδας, αφού η εξόρυξη θα επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον, θα επηρεάσει αρνητικά προστατευόμενες περιοχές, όπως το εθνικό πάρκο Δέλτα του Εβρου, με καταστροφική επίδραση σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών που θα μολυνθούν από τοξικά ύδατα”.