Του Βασιλειάδη Μιχάλη Δημοτικού Συμβούλου Μαρώνειας-Σαπών

Το Πρόγραμμα Διαύγεια ή Πρόγραμμα Δι@ύγεια  δημιουργήθηκε με το νόμο 3861/2010 και αποσκοπεί στη δημοσίευση στο διαδίκτυο, σε ένα κεντρικό ιστότοπο, αποφάσεων των Κυβερνητικών Οργάνων και της Διοίκησης. Υποχρέωση δημοσίευσης έχουν τα Κυβερνητικά Όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι Ανεξάρτητες Αρχές, όπως και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού. Καμία απόφαση, δαπάνη, πρόσληψη, ανάθεση ή σύμβαση κ.ά. δεν μπορεί να εκτελεστεί αν πρώτα δεν αναρτηθεί. Με την εφαρμογή του σχετικού νόμου προβλέφθηκε και η δωρεάν ηλεκτρονική διάθεση των αποφάσεων που δημοσιεύονται στο Εθνικό Τυπογραφείο και τα ΦΕΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΓιώργος Α. Παπανδρέου, είχε καταθέσει από το 2005 πρόταση νόμου για τη διαφάνεια που περιλάμβανε την υποχρεωτική ανάρτηση κάθε απόφασης όλων των φορέων της δημόσιας διοικήσεις και της κυβέρνησης στο διαδίκτυο. Η δράση ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου του 2010 με την υποχρεωτική ένταξη των Υπουργείων ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν οι φορείς του δημόσιου τομέα και οι δήμοι.

Αφού περιηγήθηκα στο διαδίκτυο και στο Διαύγεια για τα οικονομικά και πόσο κοστίζει η συναυλία σε πολιτιστικό φεστιβάλ στο Δήμο μας αλλά και σε άλλους Δήμους διαπίστωσα πράγματι σημαντικές διαφορές για συναυλία με τον ίδιο καλλιτέχνη.

 

Ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρώνειας-Σαπών, αισθάνομαι υποχρεωμένος να ενημερώσω τους συνδημότες μου για τα παρακάτω στοιχεία, αφήνοντάς τους να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα μετά από έρευνα που πραγματοποίησα στο πρόγραμμα Διαύγεια.

Βάσει των στοιχείων για την οικονομική κάλυψη μιας συναυλίας στο πλαίσιο του 11ου πολιτιστικού  φεστιβάλ για το έτος 2024 και συγκρίνοντας τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών με άλλους  δήμους (όπως οι Δήμοι Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου & Σπάρτης για παράδειγμα), προκύπτουν τα εξής:

 

**Δήμος Μαρώνειας-Σαπών:**

– Συναυλία καλλιτέχνη στο 11ο Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών 2024

– Σύνολο δαπάνης: 20.620 ευρώ + 1.360 ευρώ ηχητική κάλυψη συναυλίας

– Σύνολο δαπάνης:  21.980 ευρώ

 

**Δήμος Ιεράς πόλης Μεσολογγίου:**

– Συναυλία του ίδιου καλλιτέχνη στο 35ο Φεστιβάλ Οινιάδων 2024

– Σύνολο δαπάνης: 11.408 ευρώ

– Σύνολο δαπάνης:  11.408 ευρώ

 

**Δήμος Σπάρτης:**

– Συναυλία του ίδιου καλλιτέχνη στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης 2024

– Σύνολο δαπάνης: 9.300 ευρώ + 5400 ευρώ ηχητική και φωτιστική κάλυψη και πρόβα της προηγούμενης ημέρας.

– Σύνολο δαπάνης:  14.700 ευρώ

Γιατί υπάρχει αυτή η σημαντική απόκλιση περίπου από 8.000 έως 10.000 ευρώ φέτος;

Γιατί στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών το κόστος  κάλυψης της συγκεκριμένης συναυλίας είναι τόσο υψηλό σε σύγκριση με άλλους δήμους;

Τελικά, αυτή η διαφορά των 8.000 έως 10.000 ευρώ περίπου δεν είναι εις βάρος του δήμου και των δημοτών;

Υπάρχουν επίσης και άλλα στοιχεία σε σχέση με όμορους Δήμους και ανάλογους-άλλους γνωστούς καλλιτέχνες.

 

——————————————————————————————————