Κατατέθηκαν  δύο αναφορές από τον βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η πρώτη απευθύνεται προς τον ΥΠΑΑΤ κ. Λευθέρη Αυγενάκη αφορά το υπόμνημα  των κτηνοτρόφων της Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης με θέμα :

“Απώλειες ενισχύσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την εικονική κατανομή βοσκοτόπων κατά Χ.Ε, στην περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας Θράκης

Η δεύτερη αναφορά κατατέθηκε προς πέντε συναρμόδιους υπουργούς και αφορά στο υπόμνημα των πυρόπληκτων κατοίκων της δημοτικής ενότητας Σώστη του δήμου Ιάσμου με θέμα : “Λήψη άμεσων αποφάσεων και επίσπευση δραστικών ενεργειών για τους πυρόπληκτους της δημοτικής ενότητας Σώστη του Δήμου Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης”. 


 

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

Βουλευτής Ροδόπης

ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής

Αθήνα 30-11-2023

 ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Θέμα: Απώλειες ενισχύσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την εικονική κατανομή βοσκοτόπων κατά Χ.Ε, στην περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας Θράκης

 

Κύριε Υπουργέ,

Με την ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015έγινε η κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας και ο υπολογισμός των Ατομικών Δικαιωμάτων Βασικής ενίσχυσης για την περίοδο 2015-2019, με τον τότε Υπουργό ΑΑΤ να προαναγγέλλει την προκήρυξη Διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης τα οποία ανήγγειλαν εθιμοτυπικά και οι πέντε Υπουργοί ΑΑΤ που τον διαδέχτηκαν μέχρι σήμερα.

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ στο υπόμνημα που σας καταθέτω με την παρούσα αναφορά μου,    καταγγέλλουν εικονική κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, πολλές φορές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις!

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό τους, « χαρακτηριστικό του εμπαιγμού της κοινής λογικής των κτηνοτρόφων της χώρας και ιδιαίτερα αυτών που ανήκαν σε Χ.Ε με υψηλές πυκνότητες βόσκησης όπως η ΑΜ-Θ, είναι ότι θεωρούνταν ως συναίνεση στην κατανομή συγκεκριμένου βοσκότοπου, η μη έγγραφη εναντίωση του κτηνοτρόφου. Εναντίωση που και να γίνονταν δεκτή, δεν άλλαζε την έκταση του βοσκότοπου που του κατανεμήθηκε, αλλά στην καλύτερη περίπτωση την τοποθεσία.

Όλες οι παραπάνω αποφάσεις πάρθηκαν, σε αντίθεση με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, οι οποίοι περίμεναν μία δίκαιη και αναλογική κατανομή των ενισχύσεων, με αναπτυξιακή προοπτική, που θα τις εισέπρατταν όσοι πραγματικά δουλεύουν σε ενεστώτα χρόνο, τα ζώα και τα χωράφια.»

Κύριε Υπουργέ,

Με την κατανομή κατά Χ.Ε να εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα, οι περιφέρειες της Ανατ. Μακεδονίας Θράκης της Κεντρικής Μακεδονίας και κάποιων νησιών όπως η Θάσος, φαίνεται να απώλεσαν ενισχύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καρπώθηκαν οι συνάδελφοι των υπολοίπων περιοχών (χωρικών ενοτήτων) της χώρας.

Κατόπιν αυτών, σας καλώ να λάβετε υπόψη σας  τα επιχειρήματα των κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ που παρατίθενται αναλυτικά κατωτέρω και να ανταποκριθείτε θετικά στην πρόσκλησή τους να συναντηθείτε  δια ζώσης προκειμένου να δοθεί οριστική και δίκαιη λύση σε ένα πρόβλημα που συνιστά μια μεγάλη αδικία για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης.

 

Ο αναφέρων βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ 


ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

Βουλευτής Ροδόπης-

ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής

Αθήνα 30-11-2023

 ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Προς: Α) τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Β) τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης& Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια

Γ) τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

Δ) τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Ε) τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα:Λήψη άμεσων αποφάσεων και επίσπευση δραστικών ενεργειών για τους πυρόπληκτους της δημοτικής ενότητας Σώστη του Δήμου Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης    

 

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν καταγραφεί και έχουμε στην διάθεσή μας, στην Π.Ε. Ροδόπης την 21η Αυγούστου 2023 εκδηλώθηκαν με διαφορά μιας ώρας στις 12 και 1 το μεσημέρι ( 9 UTC και 10.03 UTC) δύο διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς, η πρώτη μεταξύ των οικισμών Άρδειας και Γρατινής του Δήμου Κομοτηνής και η δεύτερη πλησίον οικισμών της Δημοτική Ενότητας Σώστη του Δήμου Ιάσμου.

Οι φωτιές αυτές κατέκαψαν 3.500 περίπου στρέμματα στην περιοχή Άρδειας- Γρατινής και σχεδόν 25.000 στρέμματα στην Δημοτική Ενότητα Σώστη του Δήμου Ιάσμου, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, το δάσος, αγροτικές καλλιέργειες, απειλώντας παράλληλα άμεσα οικισμούς και κατοικημένες περιοχές, ενώ δόθηκαν επανειλημμένες εντολές εκκένωσης τόσο για τον οικισμό της Γρατινής όσο και για οικισμούς της δημοτικής Ενότητας Σώστου, όπως είναι ο Μίσχος, το Μ. Πιστό, ο Σώστης, ο Λινός και ο Πολύανθος.

Παράλληλα, στις ίδιες περιοχές εντοπίζονται δεκάδες αποτεφρωμένες κατοικίες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κυρίως σε παρυφές οικισμών με άμεση γειτνίαση με το δάσος, όπως συνέβη στον Σώστη, στον Λινό και τον Πολύανθο.

Σύμφωνα με την Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Δημοτικής Ενότητας Σώστη του Δήμου Ιάσμου, το Υπόμνημα των οποίων σας καταθέτω σήμερα με την Αναφορά μου, παρουσιάζονται τα εξής άλυτα προβλήματα έως σήμερα και ενώ έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Α) Αποδεδειγμένες πλημμέλειες στον συντονισμό, την αποστολή μέσων και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Β) Αναγκαία η άμεση αποζημίωση για τα καταστραφέντα ακίνητα από την πυρκαγιά.

Γ) Χρηματοδότηση των πυρόπληκτων για την έκδοση αδειών ανέγερσης ή κατεδάφισης προκειμένου για την επισκευή κατεστραμμένων οικιών, αποθηκών ή άλλων κτισμάτων ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την συμπλήρωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για να λάβουν τις κατά νόμο αποζημιώσεις και ενώ μετά τα όσα υπέστησαν, βρίσκονται, ήδη, σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Δ) Αναλόγως και για τις παραγωγικές καλλιέργειες προκειμένου να καταστεί εφικτή η ανασύστασή τους και η ένταξή τους στην παραγωγική καλλιέργεια το συντομότερο δυνατό.

Ε) «Επιπόλαιη» εκτίμηση των ιθυνόντων για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ελαιόδεντρα καθώς δεν έχει εκτιμηθεί σωστά ο λόγος μεταξύ κόστους –διαφυγόντων κερδών, με αποτέλεσμα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις να είναι εξαιρετικά χαμηλές. Το ίδιο ισχύει και για τα μελισσοσμήνη που έχουν καταστραφεί.

ΣΤ) Για τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες της περιοχής που καλλιεργούν ελιές, κεράσια, καρυδιές, αμπελώνες, μελισσοσμήνη και αφθονούν στην περιοχή συμβάλλοντας αποφασιστικά στην τοπική οικονομία, δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση.

Ζ) Αν έγιναν και ποιες συγκεκριμένες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των αναμενόμενων πλημμυρικών φαινομένων μετά την αποψίλωση του δασικού πλούτου στο Παπίκιο Όρος από τις εκτεταμένες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 καθώς και εκείνης του Οκτωβρίου του 2022.

Κύριοι Υπουργοί,

Η υπόθεση των πυρόπληκτων της Ροδόπης και των συνεπειών της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελέσθηκε είναι πολύ μεγάλες για να αντιμετωπίζονται ως ένα δευτερεύον και ήσσονος σημασίας ζήτημα.

Ο αναφέρων βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ