Στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου  εξελίχθηκε η ημερίδα  της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ροδόπης και το Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Ροδόπης  θέμα: «Εθνική και Ενεργειακή Ασφάλεια της Ελλάδας: Ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Αν. Μακεδονίας και Θράκης».

Ομιλητές ο  πρώην Υπουργός Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης και ο Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέφερε ότι η ημερίδα στοχεύει να αναδείξει το νέο γεωπολιτικό ρόλο της ΑΜΘ , με την Ελλάδα πλέον να καθίσταται εγγυητής ενεργειακής ασφάλειας όλης της Ευρωπαικής Αγοράς, γιατί προσφέρει ένα νέο θαλάσσιο δρόμο που συνδυάζεται με τις πλωτές εξέδρες αλλά και τους αγωγούς φυσικού αερίου που διέρχονται από την χώρα.

Πρόκειται  για μία  επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το ότι δημιουργεί ένα νέο by pass στο μονοπώλιο του Βοσπόρου δημιουργώντας στην Αλεξανδρούπολη πύλη ενέργειας και εμπορίου που μπορεί να συνδέσει το Αιγαίο Πέλαγος , τον Εύξεινο Πόντο και την Βόρεια Θάλασσα.

Με την σειρά του ο  πρώην Υπουργός Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης τόνισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στις Ενοπλες Δυνάμεις με δεδομένη την αποτροπή,  με την συμπεριφορά της Τουρκίας να οφείλεται σε εσωτερική κατανάλωση , όπως η τεράστια αύξηση του πληθωρισμού της γειτονικής χώρας αλλά και τα χαμηλά ποσοστά του Ερντογάν