Το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΑΠ διαθέτει το πρόγραμμα με τίτλο Εθνοαρχαιολογία και Πειραματική Αρχαιολογία, με συνολική διάρκεια (σε αριθμό ωρών και αριθμό εβδομάδων): 300 ώρες – 24 Εβδομάδες και Μέθοδο υλοποίησης και διαδικασίες παρακολούθησης με Εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Η Εθνοαρχαιολογία και η Πειραματική Αρχαιολογία αποτελούν δύο από τους πιο σημαντικούς πυλώνες για την ερμηνεία των υλικών καταλοίπων της αρχαιολογίας και για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι οι αρχαιολόγοι θα πρέπει να είναι σε θέση να καταναλώνουν και να παράγουν Εθνοαρχαιολογία και Πειραματική αρχαιολογία. Στόχος είναι όσοι παρακολουθήσουν το πρόγραμμα να αποκτήσουν μία ευρεία οπτική της Εθνοαρχαιολογίας και της Πειραματικής Αρχαιολογίας και να κατανοήσουν πώς αυτοί οι δύο πυλώνες συντελούν στην καλύτερη ερμηνεία του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσαν και εξελίχθηκαν οι παλαιότεροι πολιτισμοί.
Το συγκεκριμένο σύντομο πρόγραμμα φιλοδοξεί να αναδείξει ότι η αρχαιολογία δεν αφορά μόνο το παρελθόν και ότι από τη δεκαετία του 1960, οι αρχαιολόγοι έχουν, επίσης, εξετάσει πτυχές της ζωής στο παρόν ως έναν τρόπο για να ερμηνεύσουν καλύτερα τον υλικό πολιτισμό που βρίσκεται σε αρχαίες θέσεις, με την Εθνοαρχαιολογία και την Πειραματική Αρχαιολογία. Η Εθνοαρχαιολογία χρησιμοποιεί εθνογραφικές μεθόδους πεδίου μεταξύ των σύγχρονων λαών για να αναπτύξει, να δοκιμάσει ή/και να ερμηνεύσει τεκμηριωμένες υποθέσεις σχετικά με τη ζωή στο παρελθόν.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα ανακαλύψουν πώς μέσω μιας ολιστικής και διεπιστημονικής προσέγγισης, οι ερευνητές μπορούν να δημιουργήσουν συνδέσεις μεταξύ των σύγχρονων πολιτισμών και των αρχαίων πολιτισμών, παρέχοντας βαθύτερες γνώσεις για τις ανθρώπινες συμπεριφορές, τις πρακτικές και τις κοινωνικές εξελίξεις, καθώς και για την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων κοινωνιών διαχρονικά.
Η Πειραματική Αρχαιολογία χρησιμοποιεί ελεγχόμενα επιστημονικά πειράματα για την ανάπτυξη, τη δοκιμή και/ή την ερμηνεία μοντέλων σχετικά με συμπεριφορές του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εργαλείων, της παραγωγής κεραμικής, κ.λπ.
Σκοπός του προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι, αναδημιουργώντας και δοκιμάζοντας υποθέσεις μέσω πρακτικών πειραματισμών, να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις για το αρχαιολογικό αρχείο και να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση των αρχαίων πολιτισμών. Επίσης, να διαπιστώσουν ότι η Πειραματική Αρχαιολογία αντλεί συχνά πληροφορίες που προέρχονται από την Εθνοαρχαιολογία, ότι είναι διεπιστημονική μέθοδος που λειτουργεί σαν μια γέφυρα μεταξύ των επιστημών και των ανθρωποκεντρικών πρακτικών των ανθρωπιστικών επιστημών, ότι μπορεί να υπάρξει ως ξεχωριστός κλάδος της αρχαιολογικής έρευνας και ότι δεν μπορεί μόνη της να δώσει τις απαντήσεις σε όλα τα ερευνητικά ερωτήματα, γιατί αυτές μπορούν να δοθούν μόνο μέσα από τον συνδυασμό των ερευνητικών μεθόδων .
Αυτό το σύντομο πρόγραμμα θα εξετάσει τη θεωρητική βιβλιογραφία όσον αφορά την Εθνοαρχαιολογία και όσον αφορά την Πειραματική Αρχαιολογία και όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν πρακτική εμπειρία και θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν ένα εθνοαρχαιολογικό ή πειραματικό ερευνητικό έργο.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος ανοίγει νέους ορίζοντες για όσους επιθυμούν να προχωρήσουν τη μελέτη τους σε πιο εξειδικευμένα θέματα αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα έχουν αποκτήσει μετά την παρακολούθησή του, να αναστοχαστούν τις σχέσεις της Εθνοαρχαιολογίας και της Πειραματικής Αρχαιολογίας, να αναπτύξουν κριτικό πνεύμα και να προχωρήσουν καθώς αυτό το πεδίο συνεχίζει να εξελίσσεται, και υπόσχεται να ξεκλειδώσει νέες ανακαλύψεις και να αναδιαμορφώσει την κατανόησή μας για την κοινή μας ανθρώπινη κληρονομιά.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, σε αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους, εθνογράφους, εθνολόγους, λαογράφους εργαζόμενους και ανέργους, σε εργαζόμενους σε Μουσεία, σε Πολιτιστικούς φορείς, σε φοιτητές Αρχαιολογικών Σχολών και σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις Εθνοαρχαιολογίας και της Πειραματικής αρχαιολογίας, να προσεγγίσουν κριτικά εθνοαρχαιολογικά παραδείγματα, να εξοικειωθούν με τους κανόνες δημοσιεύσεων αρχαιολογικών πειραμάτων και να παράγουν νέες ερευνητικές ιδέες.