Η Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της  Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO). Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, σε μουσεία, μνημεία και εργαστήρια συντήρησης, όπου το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εργασίες συντήρησης και να γνωρίσει τη δουλειά των συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Στην Ελλάδα η ΔΣΑΝΜ, ο ΣΣΑΕΤΤΕ και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συνεργάζονται για τον συντονισμό των εορτασμών, ύστερα από πρόσκληση του ΣΣΑΕΤΤΕ, επίσημου εκπροσώπου της ECCO στη χώρα μας.

Το Τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης θα πραγματοποιήσει δύο δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και στο Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το επάγγελμα του συντηρητή και  να ενημερωθούν για τα ζητήματα της φθοράς των υλικών κατασκευής του μνημείου, ενώ θα παρουσιαστούν οι επεμβάσεις συντήρησης  που εφαρμόστηκαν σε επιλεγμένα νέα ευρήματα από το Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής. Η δράση θα συνοδεύεται από οπτικό υλικό για την ολοκλήρωση της εμπειρίας των επισκεπτών και θα συζητηθούν  ζητήματα δεοντολογίας της επιστήμης και του επαγγέλματος. Το Προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης που θα αναλάβει την υλοποίηση της δράσης αποτελείται από τους: Ευαγγελία Λαϊνίδου – Τμηματάρχης Συντήρησης, Γιώργος  Ευφραιμίδης  – Αρχιτέκτων Μηχανικός του έργου,  Στέλλα Καλτσογιάννη –    Αρχαιολόγος του έργου, Μαρία  Λαγαμτζή – Συντηρήτρια αρχαιοτήτων του έργου.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν:

 

α) στις 10 Οκτωβρίου 2023 και ώρες 09:00-12:00 σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής και

β) στις 12 Οκτωβρίου 2023 και ώρες 12:00 – 15:00 σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. στα πλαίσια του μαθήματος «Μουσεία και Λαϊκός Πολιτισμός: Ζητήματα Διαχείρισης», που διδάσκει η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας του ΤΙΕ κ. Νάντια Μαχά.