Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου ζητά από την κυβέρνηση να θωρακίσει υγειονομικά και να εξασφαλίσει τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της ΠΕ Ροδόπης ώστε να αποτρέπονται κατά το δυνατόν θάνατοι λουομένων. Ο βουλευτής με αφορμή το γεγονός ότι από την αρχή του καλοκαιριού καταγράφηκαν ήδη πέντε θάνατοι λουομένων στις θαλάσσιες περιοχές του Φαναρίου, του Κρυονερίου και της Αλκυώνας, κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών από τους οποίους ζητά να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Μέτρα όπως η μόνιμη παρουσία ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στην παραλιακή ζώνη κατά τους θερινούς μήνες, αίτημα το οποίο έχουν διατυπώσει οι Δήμοι Κομοτηνής και Μαρωνείας – Σαπών και έχει ζητήσει στο παρελθόν ο βουλευτής με αναφορά του στη Βουλή. Επίσης ζητά να αναβαθμιστούν σε Πολυδύναμα τα Περιφερειακά Ιατρεία Φαναρίου και Μαρώνειας, ώστε να καλύπτουν καθημερινά τις πολυσύχναστες παραλίες τους θερινούς μήνες και όχι μόλις μία μέρα όπως συμβαίνει σήμερα. Αλλά και να υπάρξει η αναγκαία ναυαγοσωστική προστασία σε όλες τις παραλίες της ΠΕ Ροδόπης και το αρμόδιο υπουργείο των Εσωτερικών να αναλάβει το σύνολο της δαπάνης για την πρόσληψη ναυαγοσωστών.
Ο βουλευτής στην ερώτησή του που συνυπογράφουν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι σε μια περιοχή όπως η Ροδόπη που λόγω της διασυνοριακότητας αναβαθμίζεται διαρκώς η θέση της στον τουριστικό χάρτη και αυξάνεται κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των επισκεπτών σε όφελος της τουριστικής ανάπτυξης και της τοπικής οικονομίας, η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της, οφείλουν να είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης
Αθήνα, 16 Αυγούστου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Υγείας
Εσωτερικών
Θέμα: Θα θωρακίσετε υγειονομικά και θα εξασφαλίσετε τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της ΠΕ Ροδόπης ώστε να αποτρέπονται κατά το δυνατόν θάνατοι λουομένων;
Με την έναρξη της θερινής περιόδου χιλιάδες λουόμενοι επισκέπτονται καθημερινά τις παραλίες της ΠΕ Ροδόπης, λόγω και του μεγάλου αριθμού ξένων τουριστών που εισέρχονται στην περιοχή από τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας. Δυστυχώς, όμως, εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων πρόληψης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής με ευθύνη της κυβέρνησης κάθε χρόνο προκαλούνται σοβαρά ατυχήματα και θρηνούμε ανθρώπινες ζωές στις θάλασσες της περιοχής μας.
Ιδιαίτερα από την έναρξη του φετινού καλοκαιριού καταγράφηκαν ήδη πέντε θάνατοι λουομένων στις θαλάσσιες περιοχές του Φαναρίου, του Κρυονερίου και της Αλκυώνας, κυρίως νέων ανθρώπων, επειδή απουσιάζουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ανθρώπινες απώλειες ή σοβαρά ατυχήματα. Μέτρα όπως η μόνιμη παρουσία ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στην παραλιακή ζώνη κατά τους θερινούς μήνες, αίτημα το οποίο έχουν διατυπώσει οι Δήμοι Κομοτηνής και Μαρωνείας – Σαπών και σας έχω ζητήσει με σχετική αναφορά μου στις 18/06/2021. Ενώ πολύ πρόσφατα στις 06/07/2022 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επισκέφτηκε τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών έγινε εκ νέου αποδέκτης των αιτημάτων χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.
Ο σημερινός σχεδιασμός από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ Θράκης δεν επαρκεί ουσιαστικά να καλύψει τις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες στην παραλιακή ζώνη της ΠΕ Ροδόπης. Ενώ την ίδια στιγμή σε τόσο πολυσύχναστα για λουόμενους μέρη τους καλοκαιρινούς μήνες δε λειτουργούν ουσιαστικά τα δυο περιφερειακά ιατρεία σε Μαρώνεια και Φανάρι, παρά μόνο μια ημέρα την εβδομάδα, αφήνοντας μεγάλες περιοχές εγκαταλελειμμένες, χωρίς καμία υγειονομική κάλυψη.
Παράλληλα επιβάλλεται να υπάρξει η αναγκαία ναυαγοσωστική προστασία στις παραλίες της ΠΕ Ροδόπης, αφού σήμερα ναυαγοσωστική κάλυψη υπάρχει μόνο στις παραλίες του Δήμου Κομοτηνής. Ενώ στις παραλίες του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών απουσιάζει πλήρως η όποια ναυαγοσωστική κάλυψη αφού παραλίες όπως αυτή του Κρυονερίου, που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου, δεν χαρακτηρίζονται «πολυσύχναστες» με αποτέλεσμα τα τραγικά γεγονότα των πρόσφατων πνιγμών λουομένων στην περιοχή. Όταν μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο των Εσωτερικών δεν αναλαμβάνει το σύνολο της δαπάνης που απαιτείται για την πρόσληψη ναυαγοσωστών.
Σε μια περιοχή που λόγω της διασυνοριακότητας αναβαθμίζεται διαρκώς η θέση της στον τουριστικό χάρτη και αυξάνεται κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των επισκεπτών σε όφελος της τουριστικής ανάπτυξης και της τοπικής οικονομίας, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η αποτελεσματική λειτουργία του ΕΚΑΒ τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες σε όλη την παραλιακή ζώνη και η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της, όφειλαν να είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργείων, ώστε να αποτρέπονται κατά το δυνατόν σε τέτοια έκταση θάνατοι λουομένων, όπως συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στην παραλιακή ζώνη της ΠΕ Ροδόπης.
Βάσει των παραπάνω ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:
1)Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να αναβαθμιστούν σε πολυδύναμα τα περιφερειακά ιατρεία Φαναριού του Δήμου Κομοτηνής και Μαρώνειας του Δήμου Μαρωνειας-Σαπών;
2)Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ Θράκης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες της περιοχής;
3)Θα ενισχύσετε οικονομικά τους φορείς της Αυτοδιοίκησης ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις;