ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (16.10.2019) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μιλώντας για ζητήματα, όπως το προσφυγικό, πρέπει να αναδεικνύουμε τις αιτίες, που τα δημιουργούν και να τις αντιμετωπίζουμε στην ρίζα τους. Το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης δεν θα έπαιρνε τέτοιο μαζικό και εκτεταμένο χαρακτήρα αν δεν γίνονταν πόλεμοι, δεν υπήρχε φτώχεια και εξαθλίωση. Δεν θα δημιουργούνταν προσφυγικές ροές αν οι επεμβάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και άλλων ισχυρών κρατών δεν διέλυαν τις κοινωνικές δομές, ξανα χαράσσοντας τα σύνορα στην περιοχή μας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους για περισσότερα κέρδη από την παραγωγή και μεταφορά ενέργειας.
Μιλώντας ειδικότερα για τη χώρα μας, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως μετατρέπεται σε «αποθήκη ψυχών» εξ αιτίας αυτών των επεμβάσεων. Αλλά και εξαιτίας της πολιτικής που άσκησαν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες διαμέσου συμφωνιών με την ΕΕ με αντάλλαγμα κάποια ψίχουλα, έχουν ουσιαστικά αποδεχθεί το ρόλο της χώρας σαν «αποθήκη ψυχών», πλουτίζοντας ταυτόχρονα διεθνείς ΜΚΟ και διάφορους επιτήδειους.
Σ’ αυτό οδηγεί και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που διαφημίστηκε σαν θετική απ όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα, εγκλώβισε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες απαγορεύοντας κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης, το δικαίωμα της πρόσβασης τους στη χώρα τελικό προορισμό.
Η εκρηκτική κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λαθεμένα και ανεπαρκή μέτρα σαν αυτά της κυβέρνησης, όπως η μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων. Πολύ περισσότερο με την απαράδεκτη πολιτική που αποχαρακτηρίζει πρόσφυγες στερεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου και αντιμετωπίζει τα θύματα του προβλήματος σαν θύτες.
Υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των προσφύγων στην ζωή και την δυνατότητα τους να μετακινηθούν στις χώρες που επιθυμούν, προτείνουμε :
Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους, ώστε να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους
Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς κανένα ανήλικο να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, κανείς απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος και να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης ασύλου
Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους κι όχι ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε διαχρονικά η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Ειδικότερα, για την πιθανότητα υποδοχής προσφύγων, στην περιοχή μας, χωρίς τις στοιχειωδώς αναγκαίες κτηριακές υποδομές και συγκροτημένες υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις συνθήκες που θα προκύψουν και σίγουρα δεν θα εξυπηρετούν τους πρόσφυγες. Τόσο η κεντρική κυβέρνηση, όσο και η Τοπική Διοίκηση οφείλουν να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για την διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης τους.