Παρουσιάστηκε η πρόταση για την ανάπλαση των δύο πιο κεντρικών σημείων της πόλης, της κεντρικής πλατείας και του πάρκου της Αγίας Παρασκευής.
Σκοπός της σχεδιαζόμενης παρέμβασης είναι μέσω μικρών σημειακών παρεμβάσεων τα δύο αυτά σημαντικά τοπόσημα για την Κομοτηνή να «αναγεννηθούν», συμβάλλοντας στην ανάδειξη της ομορφιάς και της ποικιλομορφίας της πόλης και ενισχύοντας την ενιαία ταυτότητά της.
Για τον σχεδιασμό της παραπάνω πρότασης, ο Δήμος Κομοτηνής απευθύνθηκε στον καταξιωμένο αρχιτέκτονα, Μηνά Κοσμίδη και το γραφείο του, Minas Kosmidis Architects , με σκοπό -σε εθελοντική βάση- να προτείνουν λύσεις για τη βελτίωση της κεντρικής πλατείας και του πάρκου της Κομοτηνής.
Η αρχιτεκτονική του ομάδα, Minas Kosmidis Architects, ανταποκρινομένη θετικά στο κάλεσμα του Δήμου Κομοτηνής προχώρησε στη σύνταξη πρότασης ανάπλασης.
Κύριο ζητούμενο της παρέμβασης είναι η επαναφορά ενός ζωντανού ρυθμού στα δύο σημεία, ως μια κεντρική αρτηρία της πόλης, πολυμορφική, όπου ως άθροισμα αποσπασματικών παρεμβάσεων θα αποτελέσει μια ενιαία εμπειρία, βιωμένη διαφορετικά από το εκάστοτε άτομο.
Βασική χειρονομία αποτελεί η ενοποίηση πλατείας και πάρκου με τη δημιουργία μιας γραμμικής διαδρομής. Στην πορεία αυτής της διαδρομής διαγώνιες χαράξεις, με εναλλαγή δαπεδόστρωσης και ένταξης του υδάτινου στοιχείου, στοχεύουν στη νοητή ενοποίηση με το αστικό δίκτυο και τον κτιστό χώρο των καταστημάτων της πλατείας. Ταυτόχρονα, εντοπίζοντας τις 2 κάθετες κεντρικές προσβάσεις, οι χαράξεις δημιουργήθηκαν- ακολουθώντας την κλίση τους- για να ενισχύσουν αυτές τις πορείες.
Το πράσινο έρχεται έπειτα να προστεθεί ως κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης οριοθετημένο σε οργανικές χαράξεις, χωρίς να διασπά την ενότητα της πλατείας, αλλά αποτελεί μέρος της νοητής της ενοποίησης με το πάρκο.
Εκατέρωθεν της κεντρικής χάραξης οργανώνονται στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία, χωρίς να ατονούν τη γραμμική ενότητα της πορείας που οδηγεί στο πάρκο. Συγκροτούνται, ταυτόχρονα, υποενότητες που αποτελούν το δυναμικό των κοινόχρηστων χώρων, η παιδική χαρά και το info point.
Η πορεία οδηγεί στο Σπαθί, η βάση του οποίου ανασχεδιάζεται ώστε από κατασταλτικό παράγοντα που αποτελεί τώρα και ανακάμπτει την πορεία του περιπατητή προς το πάρκο, πλέον να αποτελέσει νοητή πρόσκληση για συνέχεια της διαδρομής.
Μπαίνοντας στο πάρκο, η βασική χάραξη συνεχίζεται και στοιχεία πρασίνου και νερού που συναντάμε σε μικρές εξάρσεις στην πλατεία εδώ εκτονώνονται σε μεγάλες επιφάνειες. Η πορεία της κεντρικής αρτηρίας αρχίζει να διασπάται σε επιμέρους διαδρομές που διακλαδώνονται σε όλη την έκταση του πάρκου.